10. Yalova Kafkas Festivali

0
671

Yalova Kuzey Kafkas Derneği tarafından organize edilen Yalova Uluslararası Kafkas Halk Dansları ve Müzik Festivali 20-25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. “Kafkasya ve tüm dünyada barış” sloganıyla düzenlenen festivalin açılış gecesinde konuşan Kuzey Kafkas Derneği Başkanı Mehmet Aydemir, “Yalova’da yaşayan Kafkasya kökenli Yalovalılarla 10 yıldır o yöreden gelen ekipleri buluşturuyoruz. Bu bir ekip işi. Sadece bir derneğin gerçekleştirmesinin mümkün olmayacağı bir şey. Festivalin düzenlenmesine Yalova Valiliğimiz ve Belediyemizin katkıları çok büyük. Kendilerine tüm Yalovalılar adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Festival kapsamında Yalova’daki Mahaçkale Parkı’nda, Dağıstanlı şair Resul Hamzatov’un doğumunun 90. yılı için tören yapıldı. Yalova Vali Yardımcısı Ergun Güngör, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özsümer ve Dağıstan Cumhuriyeti’nden kalabalık bir heyet katıldığı törende Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Aleksey Yerhov da hazır bulundu.Barış Manço Açıkhava Tiyatrosu’nda sahne alan ekiplerin gösterileriyle süren festivalin galasında ekipler toplu olarak sahneye çıkarak açılış dansı yaptı. Ardından folklor gösterileri sunan ekipler büyük takdir topladı.
Festivale İnguşetya, Kuzey Osetya, Gürcistan, Adigey, Dağıstan’dan gelen ekip ve sanatçıların yanı sıra Yalova Kafdans ekibi de katıldı. Adigey’den Tambiy Cemuk akordonu ile Kafkas melodilerini Yalova’ya taşıdı. Dağıstanlı sanatçı Azida Miş de şarkılar söyledi.

Törene katılanlar arasında Dağıstanlı şair Rasul Hamzatov’un kızı da vardı. Salihat Hamzatova, “Bugün tüm Dağıstan halkı ve özellikle de Resul Hamzatov’un aile fertleri için çok heyecan verici bir gün. Babam, sözünü duyurabilen bir insan olma şansına sahipti. Sözleri, insanların içindeki en iyi duyguları harekete geçirip, insanları birleştiriyordu. Babam daima iyi niyetli ve iyi kalpli kişilerin birbirileriyle dost olabilmesi için çaba sarf etti.” diye konuştu.

Resul Hamzatov’un 90. doğum yıldönümü dolayısıyla yıl içinde birçok farklı etkinlik daha düzenlenecek. Ekim ayında İstanbul’da Hamzatov anısına bir park açılacak ve parka şairin heykeli dikilecek.