Dzibe’ler 22. kez buluştu

0
489

Türkiye’nin çeşitli illerinde ve Adigey Cumhuriyeti, Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti ve Abhazya’da yaşayan Çerkeslerden oluşan Dzibe Ailesi, Çorum’un Sungurlu ilçesine bağlı Gökçe Köyü’nde bir araya geldi.

Dzibe ailesi ilk olarak köy mezarlığına giderek bu zamana kadar hayatını kaybetmiş akrabalarının mezarlarını ziyaret etti. Mevlid-i Şerif’in ardından aile üyeleri tanışma toplantısı düzenlendi. Dzibe Akrabalar Hatıra Ormanı’na yaklaşık 100 fidan diken aile, daha sonra yemekte bir araya geldi. Çorum Kafkas Kültür Derneği Hatti Folklor grubunun gösterileriyle devam eden programda, Çerkes sanatçı Dzibe Fatima tarafından konser verildi. Program, katılımcı gençler tarafından köy düğünü serenomisi yapılmasının ardından sona erdi.

Dzibe Ailesi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ramazan Cüneyt Sonuk, Çarlık Rusyası’nın 1864’te özellikle Çerkesya’da sürgün politikalarını eyleme geçirmesi üzerine ailelerin bir bölümünün Türkiye’ye yerleştiğini söyledi.

Dzibe ailesi üyelerince, “dünyanın neresinde olursa olsun iyi ve kötü günde bir arada olmak” amacıyla aile buluşması etkinliği gerçekleştirildiğini dile getiren Sonuk, 22. buluşmanın Sungurlu’nun Gökçe Köyü’nde (eski adı: Çerkez Hamallı) yapılmasının sevincini yaşadıklarını belirtti. (corumhakimiyet.net)