Hukukçular, Kafkasya "Guantanamo"suna karşı

0
470

Kuzey Kafkasya’da ABD’nin Guantanamo hapishanesine benzer bir hapishane olduğu ortaya çıktı. ”Terör” suçluları Vladikafkasta’ki bu hapishaneye götürülüyor ve çeşitli işkencelere maruz bırakılıyor. Kuzey Osetya-Alanya Avukatlar Palatası (Meclisi), konu hakkında savcılık ve Bakanlar Kurulu’na “Kuzey Kafkasya’da Rusya Guantanamo”su ismiyle özel rapor gönderdi.

İnguşetya, Dağıstan ve Çeçenya vatandaşları arasında kaybolan hemen bütün şahısların Vladikafkas’ta tutulduğu bildiriliyor. Kuzey Kafkasya Federal Eyaleti’nde ağır suçlamalarla karşı karşıya kalanlar buraya götürülüyor. Suçlamalar ispat edilmemesine rağmen götürülen kişiler ceza çekiyor.

Raporu hazırlayanlara göre, Vladikafkas hapishanesine götürülen şahısların hiçbir hakları bulunmuyor. Bu gibi hapishanelerin Çeçenya’da da bulunduğu, ancak uluslararası hukuk teşkilatlarının baskısı sonucunda kapatıldığı belirtiliyor. Benzer olaylar sadece Kuzey Kafkasya’da yaşanmıyor. Kabardey-Balkar Avukatlar Palatası Başkanı Habas Yevgajukov’un sözlerine göre benzer hapishaneler çeşitli bölgelere yayılmış durumda…

Bölge uzmanlarına göre, Kuzey Kafkasya savcılık yetkilileri bu konuda önlem alamıyor. Bunun nedeni ise soruşturma merkezine Moskova tarafından baskı yapılması… Bölgedeki hukukçu ve avukatların taleplerine rağmen hapishanelerin faaliyetlerine devam ettiği ifade ediliyor. (dünyabülteni)