Kafkasyalı din adamları savaş ve şiddeti kınadı

0
463

Kafkasya Din Adamları Yüksek Konseyi, özellikle Mısır, Suriye ve Irak’ta son günlerde yaşanan katliamları ve şiddet olaylarını kınadı.

Kafkasya Din Adamları Yüksek Konseyi, Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade’nin başkanlığında Çeçenya’nın başkenti Grozni’de toplandı.

Toplantının ardından Mısır, Suriye ve Irak’ta yaşanan ve çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan katliam ve şiddet olaylarının kınandığı bir bildiri kabul edildi.

Konsey Başkanı Paşazade ile Çeçenya, Karaçay-Çerkes, İnguşetya, Dağıstan, Kabardey-Balkar, Kuzey Osetya, Kalmıkya ve çevre bölgelerin müftü ve dini liderlerinin imzaladığı bildiride, İslam ülkelerinde yaşanan şiddet olayları ve katliamlardan duyulan endişe dile getirilirken, bu olayların bir an önce sonlandırılması talep edildi.

Kafkasya Müslümanlarının İslam ülkelerinde yaşanan katliamlara kayıtsız kalamayacağının belirtildiği bildiride, olaylardan duyulan tedirginlik ve kızgınlık dile getirildi.

Katliam ve şiddet olaylarının bütün din ve inançlarda hoş karşılanmadığının ve kabul edilmez olduğunun vurgulandığı bildiride, şu ifadeler yer aldı:

“Mısır, Suriye ve Irak’ta yaşanan olaylardan tedirginiz. Yaşanan facialar karşısında uluslararası örgütlerin, insan hakları savunucusu kuruluşların susmasını anlayamıyoruz. Dinimiz İslam, din ve milliyet farkı gözetmeksizin bir masum insanın ölümünü tüm beşeriyetin ölümüne eşdeğer tutuyor. Yüzyıllardır aynı yönde dua eden insanların bugün birbirleri ile karşı karşıya gelmesi İslam değil, çirkin bir politikadır. Biz kararlı bir şekilde, İslam’ı kendi çıkar ve amaçları için kullananları kınıyoruz. Fakat bunun arkasında duranların, yaptıkları işin insanlık için telafisi olmayan sonuçlar doğuracağını anlaması lazım. Çünkü olaylar dinlerarası bir zemine kaysa, o zaman medeniyetler çatışması söz konusu olacaktır. Kardeş kavgasının ateşini bir daha yanmamak üzere bir an önce söndürmek gerekiyor. Biz, Kafkasya’nın din adamları olarak bütün dünya kamuoyunu, yaşanan olayların ve akan kanın durması için bütün güç ve olanakları birleştirmeye davet ediyoruz. Umarız bu bildirimiz Mısır, Suriye, Irak ve diğer sıcak noktalardaki insanların kalplerinde yankı uyandırır ve bu bölgelerde barış ve istikrar tekrar kurulur.”

Kaynak: AA