Kafkasyalı kadınların sesi

0
595

Doş Dergisi ekibi, tüm Kafkasyalı kadınların ortak sesi olacak bir kadın dergisi çıkardı.


Moskova’da yayınlanan Doş Dergisi ekibinin çıkardığı ve Kafkasya’nın ilk bağımsız kadın dergisi olarak tanıtılan Kadınların Sözü”nün ilk sayısının tanıtımı, 13 Ağustos’ta Caharkale Şehir Kütüphanesi’nde yapıldı.

Derginin ilk sayısında Çeçenya’da çocuk ölümleri, annelik yardımlarının kullanımındaki hileli tablolar, hapisten çıkan kadınlara yardım eden ‘Laram’ sivil örgütü hakkında bir dosya, Kızıl Haç çalışanı Luiza Hajgeriyeva ve şarkıcı Marina Aydayeva ile yapılan röportajlar, Dağıstanlı doktor ve hayırsever Ayşat Magomedova hakkındaki hatıralar yer alıyor.

Doş ve Kadınların Sözü yazı işleri müdürü İsrapil Şovhanov, dergide her bir Kafkasyalı kadının şahsi endişe ve problemlerini dile getirme imkanı bulabilmesinin amaçlandığını kaydetti. Şovhalov, “Kafkasya’da kadınlar her zaman geri plandaydı. Kadınların hakları hiçbir zaman konuşulmadı, zaten hiçbir zaman hakları da olmadı. Kadının sorununun yakını bir erkek, baba, dede, erkek kardeş ya da eş tarafından çözüleceği düşünüldü ve böyle öğretildi. Ancak son zamanlarda Kafkasya kadınları kendi haklarını, kararlı bir şekilde kendileri savunmaya başladı. Herhangi bir problemi gündeme getirmek isteyen her kadına imkan tanımak istiyoruz. İsteyen her kadın yazılarını gönderebilir” dedi.

Dergiye elektronik ortamda ulaşmak şimdilik Doş Dergisi sitesinden mümkün olacak. Daha sonra Kadınların Sözü için ayrı site açılacak.

Doş Dergisi 2003 yılında yayına başlamıştı. Başlangıçta sadece Çeçenya’ya hitap eden dergi, 2008’den itibaren Kafkasya geneline yönelik muhalif bir çizgide yayın yapmaya başladı. (ajanskafkas)