“Parasızlıktan vize alamıyorlar”

0
516

Perit Derneği temsilcisi Beslan Hagajey, 2013 başından beri Kabardey-Balkar’a yaklaşık yüz Suriyeli Çerkesin dönebildiğini açıkladı


Kabardey-Balkar’da bu yıl için geçici ikamet kotasının bine çıkarıldığını hatırlatan Hagajey, dernek olarak Suriye’ye 800 davetiye gönderdiklerini, ancak anavatanına dönmek isteyenlerin birçoğunun bu davetiyeleri kullanamadığını ifade etti.  Hagajey, “Paraları ve gerekli evrakları yok, vize alamıyorlar. Tüm işlemler oldukça pahalandı. Devlet kurumlarının birçoğu çalışmıyor” dedi.

Şu anda davetiye gönderimini durdurduklarını ifade eden Hagajey, kendi gönderdikleri davetiyelerle Kafkasya’ya gelenlerin konut ve iş bulma problemleri konusunda sorumluluk üstlendikleri için, dernek olarak fazla insan getirebilecek güçte olduklarını da kaydetti.

2012’de Kabardey-Balkar’a yaklaşık 500 Suriye Çerkesi dönüş yapmıştı. Suriye Çerkesleri için hayırseverlerin yardımıyla şu ana kadar 23 ev alındı. Bu evlerin 12’si Prohladni bölgesinin Blagoveşenka köyünde, diğerleri de Lesken ve Baksan bölgelerinde bulunuyor. (ajanskafkas)