Perit ve 19 Suriye Çerkesine idari ceza

0
495

Geri dönüşçülere destek olan sivil toplum örgütü Perit, 19 Suriyeli Çerkesin Rusya’ya giriş ve ikamet kurallarını ihlal etmekten idari para cezasına çarptırıldığını açıkladı. Perit yöneticilerinden, Kabardey-Balkar Sivil Meclisi üyesi Beslan Hagajey, ilgili kararın 23 Ağustos’ta verildiğini kaydetti. Hagajey’in ifadesine göre, Suriyeli Çerkesler ticari vize ile gelip geçici sığınma belgesi ve geçici ikamet belgesi için başvurduklarından ötürü cezalandırıldılar. Göç Servisi çalışanları bu durumu, ülkeye giriş amacı hakkında yanıltıcı beyanda bulunmak olarak değerlendirdi.

23 Ağustos’ta Suriyeli Çerkesler OVİR’e (Vize ve Kayıt İşlem Dairesi) çağrıldı. Haklarında protokol oluşturulmasının ardından mahkemeye sevk edildiler ve her biri iki bin ruble para cezasına çarptırıldı.

Hagajey “Suriyeli Çerkeslerin yasalara uymasını isteyen göç servisi çalışanlarının kendileri ciddi şekilde kanun ihlalinde bulundu. Suriye vatandaşı bu kişilere hak ve sorumluluklarını izah etmediler. Avukat hakkına sahip olduklarını, kararı şikayet etme hakları olduğunu söylemediler. Aynı şey mahkemede de tekrarladı” açıklamasında bulundu. Hagajey, ‘Mülteciler’ federal kanuna dayanarak, Perit’in davetiyle ticari vize alarak gelen kişilerin, ülkelerindeki durumun değişmesi üzerine geçici sığınma başvurusu yapmaya hakları olduğunu da sözlerine ekledi.

Cezaya çarptırılanlar, mahkemenin herhangi bir inceleme yapmadan karar verdiğini belirtiyor. Bu kişilerden beşinin geçici ikamet izni, geri kalanının ise geçici sığınma hakkı bulunuyor. 19 geri dönüşçünün yanı sıra Perit hakkında da idari ceza protokolü oluşturuldu. Sivil toplum kuruluşunun başkanı Ahmed Staş “19 protokol oluşturuldu, güya insanlara davetiye göndererek devleti 19 defa yanıltmışız” dedi. Staş’ın ifadesine göre, bu protokollerden her biri için 400-500 bin ruble para cezası öngörülüyor. (400 bin ruble: yaklaşık 25 bin TL)

26 Ağustos’ta Perit başkanı Kabardey-Balkar Federal Göç Servisine davet edildi, ancak avukatı olmadan protokolleri almayı reddetti. Staş, tanıklar huzurunda zabıt tutulmasında ve posta ile tebligat yapılmasında anlaştıktan sonra Federal Göç Servisi binasından ayrıldı.

Staş, “29 Ağustos’ta, tüm gün postaneden olduğu ifade edilen telefonlar aldım. Tebligat için nerede olduğum soruldu. Postanenin bana özel çalışıyor olmasına şaşırdım, çünkü bu gibi durumlarda adreste bulunamayan kişiye not bırakılması yeterli olur” dedi.

Kendileriyle birlikte, cezalandırılan Suriyeli Çerkeslerin hakları için de hukuki mücadeleye devam edeceklerini kaydeden Beslan Hagajey, olayların zamanlaması hakkında da değerlendirmelerde bulundu: “Şimdilik RF Federal Göç Servisi Kabardey-Balkar Şubesi’nin, Suriyeli yurttaşlarımızı ve Perit sivil örgütünü komik şekilde suçlamasının neye dayandığını bilmiyoruz. Bildiğimiz tek bir şey var, bu baskılar, Moskova’da Suriyeli Çerkeslerin çıkarlarını ve sığınma haklarını savunan, Perit faaliyetlerine de yardım eden Federal Konsey üyesi Albert Kajarov’un ölümünden bir hafta sonra başladı” dedi.

Perit bilgilerine göre, Kabardey-Balkar’da şu anda 500’ün üzerinde Suriyeli Çerkes bulunuyor, yaklaşık 100’ü çocuk. Çoğunluğu Nalçik sanatoryumlarında yaşıyor, diğerleri kiralanan dairelerde veya akrabalarında kalıyor. (ajanskafkas)