Tarım ilacı kalıntıları toplum sağlığını etkiliyor

0
447

Türkiye’de gündem gerçekten çok hızlı değişiyor. Avrupa’da yıllarca yaşanacak olaylar bizde birkaç günde akıp gidiyor. Bir sabah uyanıyorsunuz gündem açılım, birkaç gün tartışıldıktan sonra ise hop Gezi olaylarına sıçrıyor. Bu tartışmaların uzun olacağını düşünürken araya Ergenekon davası giriyor ve Gezi medyanın gündeminden düşüyor.

Bu kadar yoğun gündem arasında aslında bu hafta farklı bir yazı yazacaktım. Ancak üniversitemizden bir profesör arkadaşımızın anlattığı bir olay beni gerçekten üzdü etti ve tarım ilaçlarını yazmaya karar verdim.

Baştan söyleyeyim, bilinenin aksine tarımsal ilaç kalıntıları (pestisit) hormonlardan daha tehlikeli. Özellikle hamileler, bebekler ve çocuklar zirai ilaçlardan daha fazla etkileniyorlar. Annenin tarımsal ilaç kalıntıları olan gıdaları tüketmesiyle karnındaki bebeğin bedensel ya da zihinsel engelli olabileceği uzmanlar tarafından ileri sürülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün bildirdiğine göre tarım ilacı içeren gıdaların tüketilmesiyle her yıl yaklaşık beş yüz bin kişi zehirleniyor. Bunlardan beş bini beyin hasarı, lenf kanseri ve lösemiye yakalanarak yaşamını yitiriyor.

Anne sütünde bile tarım ilacı kalıntıları olduğu yapılan bilimsel çalışmalarda ortaya konuyor. Zirai ilaç kalıntıları vücudun yağlı kısımlarında birikiyor. Annelerin bebeklerine bunu sütteki yağla geçirdikleri için özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor.

Bu açıdan bebekler, inek, koyun ve keçi yavrularından daha fazla risk altındalar. Kadın ömrü doyunca birkaç kez doğurduğu halde, bu hayvanlar her yıl yavru veriyorlar ve…

Vücutlarında daha az pestisit biriktiriyorlar. Doğurmadıkları için erkeklerin durumları ise vahim

Tarım ilacı kullanımı toplum sağlığı için yaşamsal önem taşıdığı halde…

Ülkemizdeki bilinçsiz üreticiler, zirai ilaçların etiketlerinde ne kadar atılacağı

bilgisi yazmasına karşın, etkisi daha fazla olsun diye tarlalara gereğinden fazla ilaç atıyorlar. Halbuki etikette yazılanlara uyma son derece önemli.

Bir de ilaçlama yapılırken elbise giyme, eldiven, maske takma gibi koruyucu önlemler

mutlaka alınmalı.

Tüketiciler ise, meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeliler.

Sağlıkla kalın.