Bağımsızlığa doğru katalan yolu

0
508

İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi, her yıl 11 Eylül’de gerçekleştirdiği ulusal gün (Diada) etkinliklerinde, bağımsızlık taleplerini dünyaya duyurmak için insan zinciri oluşturdu

Binlerce Katalandan oluşan 400 kilometrelik insan zinciri, kıyı şeridinde otoyollardan meydanlara kadar toplam 86 belediyede ”Bağımsızlığa doğru Katalan yolu” sloganıyla düzenlendi. ”Daha fazla tahammülümüz kalmadı. Ya bağımsızlık ya bağımsızlık” diyen ”Katalonya Ulusal Meclisi” (ANC) adlı sivil toplum örgütünün koordinasyonunda gerçekleşen eylemde 30 bin gönüllü görev yaptı. Katalonya’nın Bourbon ordularına yenilip Barcelona’nın düştüğü yıl olan 1714’e atfen saat 17.14’te yapılan eylemde el ele tutuşan Katalanlar ”bağımsızlık” sloganları attı. Eyleme katılan Katalanlar, bağımsız Katalonya bayrağı baskılı tişörtler giyerken, “Hoşçakal İspanya” yazılı ifadeler dikkati çekti.

ANC Başkanı Carme Forcadell, binlerce kişinin katıldığı insan zinciri eyleminin başarılı olup, amacına ulaştığını savundu. Son 30 yıllık tarihin Katalonya’ya bağımsızlıktan başka tercih bırakmadığını ileri süren Forcadell, ”Çıkarlarımızı, haklarımızı ve kimliğimizi savunacak bir devlete ihtiyacımız var. Bu yüzden siyasi kurumların, geçen 23 Ocak tarihinde Katalan parlamentosunda kabul edilen egemenlik deklarasyonunu yerine getirmelerini ve Katalonya’da referandum ilan etmelerini istiyoruz” diye konuştu.

Öte yandan Barcelona’daki Nou Camp Stadı ve dünyaca ünlü mimar Gaudi’nin eseri Kutsal Aile Kilisesi de (Sagrada Familia) insan zincirinin geçtiği önemli mekanlar oldu.

Sagrada Familia’daki eyleme katılan Katalanlar ”İspanya demokratik bir ülke değil, Bizi kandırıyor, kötü davranıyorlar, dalga geçiyorlar, vergi yükleri koyuyor, Katalanca dilinde zorluklar yaşattırıyor. Biz artık bağımsızlıktan başka bir şey istemiyoruz. Artık anlaşma yapacak bir şey yok” değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada Bask bölgesindeki EH Bildu koalisyonu da Katalonya’daki insan zinciri eylemine tam destek verdi. İnsan zinciri eylemlerini ”İspanya’da ifade özgürlüğünün bir göstergesi” olarak yorumlayan İspanyol hükümeti ise herşeye rağmen bu eylemin ”İspanya’nın imajına zarar verdiğini” savundu.

Aşırı milliyetçiler tepki gösterdi

Katalanların bağımsızlık için oluşturduğu insan zinciri, aşırı milliyetci grupların tepkisini çekti.

Madrid’deki Katalonya özerk yönetimi ofisini basan aşırı sağcı bir grup Katalan bayrağını yere atarak “Katalonya İspanya’nındır” sloganları attı. Salona giren kişiler ellerindeki İspanya ve Franco dönemine ait bayrak ve sembollerle katılımcıları tartaklamaya çalıştılar.

Katalonya’nın asla bağımsız olmayacağını ileri süren göstericiler, bir süre bağırdıktan sonra merkezden ayrıldılar. Bu olay İspanya’da tüm siyasi partiler tarafından kınandı. İspanya içişleri bakanlığı bu olaya karışan 6 kişinin yakalanarak gözaltına alındığını duyurdu. İspanya İç İşleri bakanı Jorge Fernandez Diaz saldırıyı “barbarca” diye niteledi.

Katalonya’daki bağımsızlık tartışmalarını alevlendirmemek için sakin ve sessiz bir politika izleyen, sağ görüşlü Halk Partisi’nin iktidarda olduğu İspanya’da, Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, ”Hükümet olarak tüm İspanyolların haklarını ve özgürlüklerini gözetmek ve dinlemek zorunluluğumuz var. Katalonya’da eyleme katılanların yanı sıra sessiz çoğunluk evinde kalmıştır” dedi.