Çeçenya’da kayıp yakınları adalet istiyor

0
557

Çeçenya’da kaybolan ve kaçırılanların yakınları, kaybolanların bulunması ve suçluların cezalandırılması için RF devlet başkanına başvuruda bulundu. Başvurular Çeçenya başkanı, RF içişleri bakanı ve Rusya Soruşturma Komitesi’ne de gönderildi.

300 kişinin imzaladığı başvuru metninde, kaçırılan kişilerin bulunması için Rusya Federasyonu ve Çeçenya Cumhuriyeti üst düzey organlarının yer aldığı özel bir mekanizma oluşturulması isteniyor.

Başvuru metninde şu ifadelere yer veriliyor: “Çeşitli görüşmelerde sıkça ifade ettiğimiz üzere, yakınlarımızın kaybolduğu özel operasyonları yürüten komutanların bilgileri, BTR zırhlı araçlarının plakaları ailelerin elinde, ancak uzun yıllardır suçluların cezalandırılmasını sağlayamadık. Belki birileri, zamanla sakinleşip olayları unutacağımızı, sorun çıkarmaktan vazgeçeceğimizi düşünüyor. Hayır! Her saat, her dakika sevdiklerinin başına ne geldiğini düşünmeyenler böyle düşünebilir ama yanılıyorlar. Geleceğimiz için, adalet yerine gelmeli, onları kaçıranlar hak ettikleri cezayı bulmalı”.

‘Objektif’ Enformasyon Ajansı başkanı Heda Saratova, mağdur yakınlarının yıllardır mücadele etmesine rağmen, şikayetlerinin dikkate alınmadığını ifade etti. Saratova, “Her yıl 30 Ağustos’ta kayıp anneleri bir araya geliyor. Her geçen yıl toplantıya katılan anneler azalıyor. Çocuklarının başına ne geldiğini bilememenin acısıyla ölüyorlar. Bu korkunç bir şey! Bir değil, üç-dört kişinin kayıp olduğu aileler var” dedi.

Kadirova “Örgütümüz içişleri organlarına başvuran kayıp yakınlarından bilgi formları topluyor. Şu anda 4 binden fazla form toplandı. Ancak bu rakam nihai değil. Köylerde örgütümüz hakkında bilgi sahibi olmayanlar var, ayrıca başvuru yapmak istemeyenler var. Kaçırma ve kayıp olayları bugün de devam ediyor” dedi.

Kadirova, kayıp yakınlarından kan örnekleri alındığını, Rostov’da savaş döneminde kaybolan ve kimlikleri tespit edilemeyen 311 Çeçenin cesedi bulunduğunu ve kısa süre önce 1994’de kaybolan bir vatandaşa ait cesedin teşhis edildiğini de sözlerine ekledi. (ajanskafkas)