Dört kardeş için anıt

0
478

Abhazya’nın bağımsızlığı için 1992-1993 yıllarında yürütülen savaşta hemen her Abhaz ailesi şehit verdi. Ama Eşiralı Ezugbaya ailesi, hepsi hayatının baharında olan dört evladını birden vatan uğrunda feda etti. Almashan (1970-1993), Astamur (1973-1992), David (1971-1992), Vladimir (1976-1993). Kardeşlerden üçüne Leon Madalyası, birine de Cesaret Madalyası verildi. İşte bu kahraman kardeşlerin anısını yaşatmak için Abhazya’nın 20. zafer yılı münasebeti ile Sohum yakınlarındaki Aşağı Eşira’da bir anıt inşa edildi.

Açılan anıta çiçek bırakmak ve saygı duruşunda bulunmak için ilk gelenler arasında “Barış ve Sosyal Adalet için Abhazya Anneleri” temsilcileri, milletvekili Fazlıbey Ayudzba, Sohum mücavir alanları yerel yönetim başkanı Zhuzhuna Bigvava, yerel meclis üyesi Alanya Saeed, kamu iştiraki Apsnygylara CEO’su Ruslan Tvanba’nın yanısıra diğer bazı kurumların temsilcileri, dört şehidin akrabaları, yakınları, komşuları, arkadaşları ve çeşitli okulların öğrencileri de vardı.

Dört şehidin annesi Tamara Ayudzba-Ezugbaya tüm katılımcılara teşekkür eden kısa bir konuşma yaptı. Öğrenciler, dört şehit kardeşe ithafen yazılmış şiirleri okudular. Bu vesile ile köyün bir sokağına da Ezugbaya Kardeşler adı verildi. Anıtın üzerinde ise “Dört genç adam, dört şövalye, dört kahraman- Oğullarım” yazılmıştı.

Yaşanan bu büyük trajediye rağmen Tamara Ana halen dimdik ayakta ve Aşağı Eşira İdaresi’nin başında. Tamara Ana en küçük oğluna ve dünyalar güzeli torunu Katya’ya güzel bir gelecek kurmak için dimdik ayakta olmak zorunda.

Haber: Anıt Papba