Gelenekten geleceğe

0
507

Maraş’ın Göksun ilçesinde Çeçen kız kardeşler, 200 yıllık el sanatı Gorz İsting’i (keçe süslemesi) yaşatıyor.

Remziye Yıldır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 50 yıldır maddi imkansızlık nedeniyle keçe süsleme sanatını yapamadığını, unutulmaya yüz tutan bu el sanatını gerçekleştirmenin her zaman içinde bir uhde olduğunu söyledi. Çocukluğu döneminde büyüklerinden gördüğü bu el sanatını kendi imkanlarıyla yaşatmaya çalıştığını anlatan Yıldır, “Çocukluğum zamanında ninelerimiz yapıyordu, onlardan görmüştüm. Bu benim içimde bir uhde kaldı. Kayınvalidemden kalan eski bir keçe vardı onun motiflerini yeniden boyadım. Antika bir dikiş makinem vardı onunla diktim. Eşim, o makineyle keçeyi sattı. Ona çok üzüldüm. Buna karşı ‘Bu keçeleri yaparım sana da beş kuruş vermem’ diyerek bir hırsla başladım.” dedi.Kafkas keçe süsleme sanatında, keçeye çizilen motifler kesilip çıkarıldıktan sonra boyanıyor. Boyanan motifler, kesildikleri yere tekrar dikiliyor. Dikilen motif, bütün keçe üzerinde süs özelliği göstererek, yapanın sanatını sergiliyor. Göksun ilçesine bağlı Çardak beldesinde yaşayan Remziye Yıldır (67) ve kardeşi Hatice Yıldır (52), mikro kredi uygulaması kapsamında destekle, atalarından öğrendikleri ancak imkansızlık nedeniyle bugüne kadar yapamadıkları keçe süsleme sanatını tekrar yapmaya başladı.

Kuzu yününden yapılan hazır keçeleri alıp süslediklerini ifade eden Yıldır, şunları anlattı: “Kuzu yününden yapılan keçeler daha kullanışlı oluyor. Eskiden keçeler evlerde hanımlar tarafından yapılırdı ama şimdi yapılmıyor. Şimdi her şey kolaylaştı, ham keçeleri hazır alıyoruz. Mikro kredi alınca işim kolaylaştı. Maraş’ta keçe yapan yerlere sipariş veriyorum istediğim şekilde yaptırıyorum. Hazır aldığımız ham keçelerin üzerine motifleri çizip sonra onları keserek çıkartıyoruz. Çıkarttığımız bu motifleri renklerine göre boyayıp kurutuyoruz. İşin en zor tarafı boya aşaması. Boyanın açık havada yapılması gerekiyor. Yoksa rengi tutturmak zor oluyor. Boyanan parçaları sonra yerlerine dikip, üstüne şerit geçerek süsleme yapıp tamamlıyoruz.”

Genç neslin bu el sanatını bilmediğini dile getiren Yıldır, Gorz İsting’in gelecek kuşaklara aktarılması için isteyen gençlere eğitim verebileceğini sözlerine ekledi.

(goksungundem.com)