“Kafkasya’yı Doyurmaya Hayır demek yerine etrafınızda olanlara bakın”

0
439

Televizyon programcısı, gazeteci-yazar Andrey Karaulov, Putin’in politikalarından ümitli, Kafkasya karşıtı söylemlere öfkeli


Kafkasya’da sosyal ve ekonomik gelişim seviyesi ve temposu ortalama Rusya göstergelerinin gerisinde. En fazla işsizlik -özellikle gençler arasında- Kafkasya’da ve bu durum gençlerin ‘aşılıkçılığa’ kaymasına zemin hazırlıyor. Çok ciddi konut, poliklinik, okul, uzman kadro açığı ve yolsuzluk sorunu var. Tüm bunlar Vladimir Putin’in Güvenlik Konseyi oturumundaki konuşmasından.

1600’den fazla yolsuzluk suçu 6,5 milyarla kayba mal oldu. Bununla birlikte Güvenlik Konseyi Kuzey Kafkasya’daki temel devlet politikası yönelimlerini kabul etti. Buna göre bölgeye 40 milyar rubleden fazla kaynak ayrılması planlanıyor.

Yani yine “Rusya Kafkasya’ya haraç ödeyecek” söylemi ve “Kafkasya’yı Doyurmaya Hayır!” sloganı gündemde olacak. Kavkazkaya Politika (Kavpolit), bu ifadelerin arka planını ve büyük finansal yatırımların gerekliliğini, gazeteci ve televizyoncu, “Kremlin Etrafında” kitabının yazarı Andrey Karaulov ile konuştu.

Kafkasya’ya yönelik yoğun ilgi birçoklarını şaşırtıyor ve büyük ölçüde öfkelendiriyor.

-Neyi tartışıyorlar? Dağıstan’ı ele alalım. Bugün orada hemen her bölge başkanı hakkında adli soruşturma başlatıldı. Dağıstan’da yeni yönetim, gerçekten ruhen ve prensip olarak yeni. Ramazan Abdulatipov geldi.

Nedense tüm bunları, daha önce olanları unuttuk, bu korkunç. Bazı ilgi çekici rakamlar vereyim. Her hafta yaklaşık 100 milyon dolar ödeme yapıldı ve sonunda Mahaçkale belediye başkanının gözaltına alındığı, bildiğim kadarıyla ülkemizdeki tüm gazetelerin yazdığı tam bir askeri operasyon yapıldı.

Mahaçkale belediye başkanıyla birlikte üst düzey yedi yöneticinin daha götürüldüğünden kimse söz etmiyor. Şimdi neden herkes devlet başkanının açıkça, paralar çalındı demesine şaşırıyor! Ama bu buzdağının sadece görünen yüzü! Kafkasya’ya nasıl para ayrılmasın? Şimdi savaş sonrası, hızlı bir şekilde fabrikalar kurulmalı, sanayi canlanmalı değil mi?

-Kafkasya’da ciddi şekilde karlı üretim yapılabileceğini düşünüyor musunuz?

-İnguşetya’da örneğin Kanadalıların kereste elde ettiğini çok kimse bilmez. Bir, bir buçuk yıl sonra bütçe oldukça büyüyecek. Üretim başladığında gelir milyarlarla sayılacak.

Beni hayrete düşüren de bunlara şaşırılması. İnsanların düşünmeyi bıraktığı duygusuna kapılıyorum. Kimse nasıl bir ülkede yaşadığımızı bilmiyor mu? Siz savaşın ne demek olduğunu ve Kafkasya’da savaş yaşandığını bilmiyor musunuz? Ben sadece, devlet başkanının hırsızlık rakamlarını açıkça ifade etmesine şaşırıyorum. Bu da bizim için yepyeni bir şey. Putin artık hiçbir şey gizlemiyor. İşte takdir edilmesi gereken bu.

-Fakat ‘Naziler’ için Putin’in ifadesi bir hiddet dalgasına neden oldu.

-Bence, bugün kendilerini Nazi olarak adlandıranların ve Rus bölgelerinin, yerel bölgelerinin başarılarını paylaşması daha iyi olur.

Genç delikanlı ve kızlar, tamam on yıl önce olanları bilmiyorsunuz, ama Yegor Gaydar’ın Anatoli Çubays ile birlikte ülkenin en donanımlı 262 fabrikasını hurdaya dönüştürdüğünü de mi bilmiyorsunuz? O fabrikalar ülkemizi doyuran fabrikalardı!

Evet, Putin’in 187 fabrikayı geri döndürdüğünü bilmiyorsunuz, ama bir yılda Slomensk bölge valisi Aleksey Ostrovski’nin ne yaptığını merak ediyorsunuz! Slomensk bölgesinin hangi başarıları, ne gibi gerçek rakamları olduğuna bakın. Rezan bölgesi, Tulsk bölgesi için kimsenin düşünmediği gerçek başarılara, bugün genç valilerin nasıl çalıştığına ve son olarak Podmoskov’a bakın.

“Kafkasya’yı Doyurmaya Hayır!” demek yerine etrafınızda gerçekten neler olduğuna bakın. Singapur şirketinin tarım üzerinden Penza’ya bir buçuk milyar dolar yatırımda bulunduğuna şaşırın. Penza, Singapur için ne anlama geliyor? Yatırımcı kuyruğu oluşuyor. Demek ki oradaki ot Singapur ineklerinin sütünü daha güzel yapıyor ki geliyorlar.

-Kafkasya ve Kafkasyalılara karşı saldırganlık neden hala devam ediyor?

-Bilinmeyen bir ülkede yaşıyoruz. Salaklar ve alçaklar bize yeni efsaneler telkin ediyor. Bize demokrasinin toplum için mutluluk olduğunu telkin ettiler. Reform yıllarında Rusya Federasyonu’nda farklı sebeplerle 3 milyon kadar insan öldü. Milyonlarca kişi Gaydar ve Çubays reformlarının kurbanı oldu. Herkes “ah, reformlar” diyor ama kimse ne kadar insan öldüğünden bahsetmiyor. Bir kaç milyon insan öldü.

İnsanlığın lanetli ismi Pol Pot, 3 milyon Kamboçyalıyı öldürdü. Onun adı lanetli. Ama Çubays halen bakanlarla dolaşıyor.

İşte göstermek istediğim bu: Ülke nasıl yükseliyor? “Kahrolsun Kafkasya” demek yerine bunları görmek lazım.

Evet, Kafkasyalıların devletle problemi var. Şehirlerimizdeki davranışları beni de öfkelendiriyor. Bu herkesi endişelendiriyor. Ama Rusya’nın parçası olan Kafkasya’nın kalkınması için gerekli olan paranın bununla ne alakası var?

(ajanskafkas)