Rusya yönetimi Soçi muhaliflerini sevmiyor

0
499

2007 yılından beri birlikte çalışan yazar Arnold Van Bruggen ve fotoğrafçı Rob Hornstra Soçi 2014 Kış Olimpiyatları’na hazırlık süreci özelinde Kafkasya’daki çevre katliamları ve insan hakları ihlallerini araştırıyordu. İkili, Facebook gruplarından, Rus makamlarının Rob Hornstra’nın vizesini yenilemediğini duyurdu. Hornstra böylelikle Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana basın vizesi ve akreditasyonu yenilenmeyen ilk Hollandalı gazeteci oldu.

Hornstra ve Arnold Van Bruggen, 18 Ekim’de Hollanda-Rusya yılı çevresinde Moskova Vinzavod Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde açılacak serginin parçası olacaktı. Hornstra’ya vize verilmemesi Hollanda ve Rus hükümetleri tarafından desteklenen sergiye de darbe vurmuş oldu.

The Sochi Project altı ay önce The Secret History of Khava Gaisanova (Hava Gaysanova’nın Gizli Öyküsü) adlı bir kitap yayınlamıştı. Kitap Kazakistan’ın başkenti Astana’da sürgünde doğan ve sürgün dönüşünde Kuzey Osetya ile İnguşetya arasındaki çatışmalar sırasından eşi kaçırılan bir kadının yaşamını anlatıyor. (ajanskafkas)