Rusya’nın olimpik paranoyası giriş yasağı getirdi

0
444

Çerkeslere verdiği destekle bilinen, Radikal gazetesi Dış Haberler müdürü ve yazarı Fehim Taştekin, Soçi-Adler Havalimanı’nda iki gün mahsur kaldı. Abhazya Devleti’nin resmi davetlisi olarak, 30 Eylül Abhazya Bağımsızlık kutlamalarını izlemek amacıyla Abhazya’ya gitmek isteyen Taştekin, 28 Eylül sabahı vardığı havalimanında Rus yetkililerce durduruldu.

 

Yetkililerden, Rusya’ya beş yıl giriş yasağı olduğunu ve geldiği uçakla dönmesi gerektiğini öğrenen gazeteci Taştekin, 2 gün boyunca uçak bekledi. Rus yetkililer yasağın sebebini açıklamazken, Taştekin için Türk ve Abhaz yetkililer devreye girdi ancak bir sonuç alınamadı. Taştekin, 30 Eylül sabahı İstanbul’a döndü.

"Mahsur kalmak bir yana, giriş yasağı daha ağır geldi, Kafkasya üzerine çalışan biri olarak beş yıl bölgeden uzak kalmak okkalı bir bedel. Peki, neyin bedeli? Bir tek aklıma 2014 Soçi Kış Olimpiyat Oyunları'na ilişkin Çerkesler arasındaki tartışmalara ve güvenlik tehditlerine ilişkin yazılarım geliyor. Ama durum tespitinden öteye gitmeyen yazılar için de bu denli bir yasak saçma, paranoyakça. Çeçen-Rus savaşı zamanında yazdığım yazılar bile beni Rusya'ya girmekten alıkoymamıştı.” diyen Taştekin’e uygulanan yasak, Basın Konseyi tarafından kınandı. Çerkes Halkları İnisiyatifi ve İstanbul Çerkes Derneği, Taştekin’e destek vermek amacıyla Rusya Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı.

Sayı : 2013 10

Yayınlanma Tarihi: 2013-10-01 00:00:00