Suikastın zanlısı Gürcistan’da yakalandı (*)

0
454

Rus diplomat Dimitry Vişernev ve eşi Olga Vişerneva’nın ölümüne neden olan suikastın sorumlusunun, Grozni doğumlu Yusuf-Mair-Aliyeviç Lakayev olduğu iddia edildi


Sohum’da 9 Eylül 2013 günü gerçekleşen, Rusya Federasyonu (RF) Büyükelçiliği Birinci Sekreteri Dimitry Vişernev’in olay yerinde, eşi Olga Vişerneva’nın ise beş gün sonra kaldırıldığı Sohum Cumhuriyet Hastanesi’nde ölümü ile sonuçlanan ve Abhazya’da üzüntü yaratan suikastın zanlısı ile ilgili bir dizi gelişme yaşandı.

İlk olarak, Apsnypress’in verdiği habere göre, Abhazya Cumhuriyeti (AC) Başsavcılık Ofisi söz konusu suikastın katil zanlısının kimliğini 1988 Grozni-Çeçenya doğumlu Yusuf-Mair-Aliyeviç Lakayev olarak açıkladı. Aynı kaynaktan yapılan açıklamalara göre bu kişi yasadışı silahlı faaliyetlere destek vermekten ötürü Çeçenya’da Açkoy-Marthan Mahkemesi’nde yargılanıp, hapse mahkum edilmiş ve cezasını çekerek, 6 Mayıs 2011 günü tahliye olmuş. Yine AC Başsavcılığı’nın konu ile ilgili yaptığı açıklamalara göre zanlının kimliğinin açığa çıkarılması, Abaza güvenlik güçleri ile 2 Ekim 2008 tarihinde AC ve RF arasında imzalanan protokol uyarınca yardıma gelen Rus Soruşturma Komitesi üyelerinin olay mahallindeki deliller ve görgü şahitlerinin ifadeleri doğrultusunda ortaklaşa yürüttükleri titiz bir çalışma neticesinde mümkün olabilmiş.

Zanlı ile ilgili bir diğer haber de Gürcistan’ın Batum şehrinden geldi. Civil.Ge adlı popüler Gürcü internet sitesinin verdiği habere göre ACC Başsavcılık Ofisi’nin Sohum’daki suikastın zanlısı olarak açıkladığı Yusuf Lakayev ile kendisine refakat eden iki Gürcistan vatandaşı, Gürcü polisiyle girdikleri silahlı çatışma sonucu yakalandılar. Civil.Ge haber sitesinin, Gürcistan İçişleri Bakanlığı’na dayandırdığı haberine göre olay şu şekilde gelişti: 13 Eylül 2013 günü geç saatlerde Gürcistan’ın Türkiye ile komşu Batum şehrinde üç kişilik bir gruba kimlik sormak isteyen Gürcü polisine, sonradan adının Yusuf Lakayev olduğu anlaşılan gruptaki bir kişi tarafından ateş açıldı. Açılan bu ilk ateşte bir Gürcü polis memuru ile olay mahallinden geçmekte olan bir sivil yaralandı. Gürcü polisinin ateşe karşılık vermesi sonucu Lakayev, yaralı olarak ele geçirildi. İçişleri kaynakları, Gürcistan’a yasadışı yollardan giriş yaptığı ortaya çıkan RF vatandaşı Yusuf Lakayev’in, muhtemelen Türkiye’ye kaçak yollardan geçmeye çalıştığı sırada ele geçirildiğini iddia ettiler.

Civil.Ge’nin haberinde Lakayev’e refakat ederken yakalanan Gürcü vatandaşları Piruz Tsulukidze ve Temur Bakhuntaradze hakkında da çeşitli iddialara yer verildi. Söz konusu iddialara göre Tsulukidze, Gürcistan Grekoromen Genç Milli Güreş takımı üyesi ve Bakhuntaradze ise onun antrenörü. Aynı kaynağa göre geçen ay Bulgaristan’da düzenlenen turnuvaya katılmak için Tiflis Havaalanı’na giden Tsulukidze, şüpheli kişiler ve Vahhabist organizasyonlarla ilişkili olduğu gerekçesi ile hakkında uçuş yasağı bulunan kişilerden olduğu ifade edilerek uçağa alınmamış ve olay Gürcü basınına yansımış. Bu olayın ardından Gürcü medyasına açıklama yapan Tsulukidze Müslümanlara ayrımcılık yapıldığını iddia etmiş.

Savunma avukatı Mamuka Zoidze tarafından yapılan açıklamaya göre halihazırda Batum Hastanesi’ndeki tedavisi tamamlanan suikast zanlısı Yusuf Lakayev çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Batum cezaevine konuldu. Buna karşılık, suikastla ilgili soruşturmayı derinleştirerek sürdüren Rus güvenlik makamlarının ise katil zanlısı Lakayev’in RF’ye iadesi için İsviçreli diplomatlar aracılığı ile (2008 Savaşı’ndan bu yana Rus-Gürcü diplomatik ilişkileri kesik) Gürcistan makamlarına başvurmaya hazırlandığı da gelen haberler arasında. Ne var ki, olayın Gürcistan’ın kendi toprakları içinde varsaydığı Abhazya’da gerçekleştiği düşünüldüğünde, bu tür bir iadenin Gürcistan’da epey bir sorun oluşturacağını şimdiden kestirmek mümkün.

Haber: Anıt Papba, Abhazya

(*)Bu haber aşağıdaki kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır:

http://apsnypress.info/news/10086.html

http://www.civil.ge/eng/article.php?id=26469