Suriye Çerkeslerinin anavatana dönebilmesi için dilekçe verildi

0
445

Suriye’deki savaş tüm şiddeti ile devam ederken, gündemde olan bir diğer konu da kamplar.

Suriye’deki savaş tüm şiddeti ile devam ederken, gündemde olan bir diğer konu da kamplar. Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi (DÇDK) başkanı Nusret Baş, Nizip Kampı’nda kalan 146 Suriye Çerkesinin anavatanlarına dönme taleplerini içeren dilekçeleri, Rusya Federasyonu (RF) İstanbul Başkonsolosu Aleksey Yerkhov’a iletti. Dilekçeleri teslim eden Baş; bu vesile ile bir görüşme fırsatı doğmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, Çerkeslerin ana vatanının Kafkasya olduğunu ve Suriye’dekiler başta olmak üzere isteyen her Çerkesin koşulsuz bir şekilde geri dönüş hakkının olması gerektiğini ifade etti. Dilekçeleri alan konsolos Yerkhov, bu talebi Moskova’ya ileteceğini, RF olarak Çerkesleri çok önemsediklerini belirtti.

Rusya Konsolosluğu binasında 3 Eylül’de gerçekleşen görüşmeye, Baş ve Yerkhov’un yanı sıra konsolos 1. ve 2. yardımcıları ile İstanbul Kafkas Kültür Derneği eski başkanı Yaşar Nogay da katıldı.

Görüşmede ağırlıklı olarak Çerkes sorunları ele alındı. “Büyük devlet adil devlettir. Rusya’nın, adaletsizliğe uğramış Çerkeslerin bu mağduriyetini gidermesini bekliyoruz” diyen Baş şunları söyledi: “Biz Rusya’dan iki şey istiyoruz: Birincisi 1763-1864 yılları arasında yapılan soykırımın tanınması; ikincisi de Çerkeslerin anavatana kayıtsız koşulsuz dönebilecekleri şartların tesis edilmesi… İnanıyorum ki bu yönde atılacak her adım Rusya’nın da çıkarına olacaktır.”

Anlatılanları dinleyen Yerkhov, Çerkeslerden gelecek eğitim ve kültürle ilgili her türlü projeye ellerinden gelen desteği verebileceklerini ifade etti ve konsolosluk kapılarının her zaman Çerkeslere açık olduğunu, görüşmekten memnun olacaklarını sözlerine ekledi.