Alexander Ankvab’a yönelik suikast teşebbüsü davası devam ediyor

0
519

 

(Jıneps-Sohum) Abhazya Cumhurbaşkanı Alexander Ankvab’a yönelik suikast teşebbüsü davası Sohum’da Abhazya Yüksek Mahkemesi’nde devam ediyor. Basına ve halka açık olan mahkemede heyet, hakim Roman Kvarçiya’nın başkanlığında hakim Timur Şoniya ve Raul Paçhulya’dan oluşuyor. Davada son olarak savcıların 7 Kasım 2013 günü başladıkları iddianamenin sanıkların yüzüne okunması işlemine 14 Kasım günü de devam edildi. İddianame Başsavcı Yardımcısı Damir Kvitsinya ve Ceza Mahkemesi Savcısı Daur Amicba tarafından bizzat okunuyor. Dava dosyası 43 klasör ve yaklaşık 10 bin sayfadan oluşurken, bunun 1000 sayfasını iddianame teşkil ediyor. Abhazya Cumhuriyeti (AC) Başsavcılığı bu iddianamede 9 Temmuz 2007 ile 22 Şubat 2012 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Aleksander Ankvab’a yönelik aynı faillerce tertiplendiği iddia olunan çok sayıda suikast girişimini birleştirmiş durumda. Bilindiği üzere Ankvab 2005-2010 yılları arasında Başbakan, 2010-2011 yılları arasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı, 2011 yılından bu yana ise AC Cumhurbaşkanı olarak görev yapıyor ve bu görevleri esnasında kendisine bir çok kez suikast teşebbüsünde bulunuldu. Bunların en sonuncusu olan 22 Şubat 2012 tarihli saldırıda iki koruması hayatını kaybetti.

14 Kasım günü iddianame okunurken sanıklara ayrılan bölümde şu kişiler oturuyordu: Tutuklu sanıklar Edlar Tchitanava, Astamur Hutaba, Ramzi Haşig Rustan Gitsba, Murtaz Sakanov, Anzor Butba, Edgar Tchitanava, Alkhas Hutaba ve yedi aylık tutukluluktan sonra kefaletle serbest kalan tutuksuz sanık Tamaz Bartsits. Bu kişilere ek olarak bu dava ile suçlanarak gözaltına alınmak istendiği sırada intihar eden Almasbey Kçaç da ailesinin iade-i itibar isteği ile davaya gıyabında dahil edilmiş durumda. Davada Kçaç’ın dul eşi Saida Zhanava, avukatı Vlamidir Vasilyev ile kendisini temsil ettiriyor. Son olarak iki diğer zanlı Paul Ardzinba and Rushbey Bartsits ise firari konumundalar ve haklarında uluslararası arama kararı bulunuyor.

İddianamede Anzor Butba ve Almasbey Kçaç, Paul Ardzınba tarafından kurulan silahlı yasadışı çeteyi beraberce idare etmek ve devlet başkanına suikast tertiplemek başta olmak üzere birçok ağır suçla itham ediliyorlar. Yine iddianamede Anzor Butba, Cumhurbaşkanlığı korumaları Tengiz Pandarya Remzi Sugba’nın hayatını kaybettiği ve Nodar Silagava’nın yaralandığı Ankvab’a yönelik 22 Şubat 2012’deki son suikast girişiminin yanısıra aynı çeteye mensup oldukları iddia olunan Ramzi Haşig, Alhas Hutaba ve Timur Hutaba’nın katılımıyla, Kasım 2011’de, Gudauta vilayetinde tertiplenen ve tüm hazırlıkları yapılmışken son anda kaçış yolunun zanlılarca emniyetli bulunmaması nedeniyle vazgeçilen ve Ocak 2012’de yine Gudauta’da kırsal bir bölgede isimleri yukarıda sayılan zanlılarla birlikte tertiplenen ama patlayıcıların infilak etmemesi nedeni ile başarılı olunmayan ve daha sonra soruşturma aşamasında bir kısım zanlıların itirafı ile ortaya çıkan iki diğer suikast girişimi iddiasıyla da itham ediliyor.

Son bir ayrıntı olarak iddianameye göre, firari sanık Paul Ardzınba söz konusu son suikast girişimi için zanlılara 7 milyon ruble (yaklaşık 250 bin dolar) vaat etmiş. İddianamenin okunması tamamlandıktan sonra mahkeme sanıkların savunmalarıyla devam edecek.

* Bu haber hazırlanırken Apsnypress Ajansı’nca verilen basın açıklamalarından yararlanılmıştır.