Hamburg Etnografya Müzesi’nde Çerkesler

0
503

Almanya Hamburg Etnografya Müzesi’nin organize ettiği “Çerkesler-Kafkasya’dan Dünyaya Savrulmuş Bir Halk” başlıklı serginin açılışı 24 Kasım’da yapıldı. Yoğun ilgi gösterilen sergiyi, ilk gün yaklaşık bin 200 kişi ziyaret etti. Sergide Şeyh Şamil’in kılıcı da yer alıyor.

Sergi açılışında konuşan Hamburg Etnografya Müzesi Müdürü Prof. Dr. Wulf Köpke, sergide kullanılan tablo, fotoğraf, kıyafet, silah ve diğer eşyaların büyük bölümününTürkiye’de yaşayan Çerkeslerden alındığını belirterek, “Çerkesler özellikle son 150 yılda birçok kez sürgün edilmiş, fakat onlar kültürlerini ve dillerini kaybetmemek için hep mücadele etmişlerdir. Bizler de Çerkeslerin dillerinin daha binlerce yıl yaşamasını ve unutulmamasını istediğimiz için sergi düzenleyerek destek sunmak istedik. Kesinlikle siyasi bir amacımız yoktur, sadece tüm dünyanın Çerkes kültürünü tanımasını istiyoruz” dedi.

Serginin tanıtımıyla ilgili 21 Kasım’da gerçekleştirilen basın toplantısına katılan Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, “Ben deTürkiye Çerkeslerindenim. Prof. Köpke ve ekibini tebrik ediyorum. Kuzey Kafkasya dışında Çerkeslerin kültürünü tanıtan ilk kapsamlı sergi bu. Babamın en büyük arzusu ata topraklarını görmekti. Bunu kendisiyle birlikte gerçekleştirdik. Babamla Adigey Cumhuriyeti’ne gittik. Başkent Maykop’u ve Soçi’yi gezdik.” dedi.

Sergi, 25 Mayıs 2014’e kadar açık kalacak.