Gürcü kökenlilerin pasaport sorunu büyüyor

0
462

(Jıneps-Sohum)

Bir süreden bu yana Abhaz kamuoyu ülkenin özellikle doğu bölgelerinde (Gal-Tkarçal ve Oçamçira) dağıtılan Abhaz pasaportlarının yasallığını tartışıyor. Tartışmanın bir tarafında muhalefet, diğer tarafında ise hükümet var.

Muhalefet, son yıllarda ülkenin doğusunda özellikle Gürcü kökenlilere dağıtılan Abhaz pasaportlarının kanuna aykırı olarak düzenlendiğini iddia ediyor. Abhaz vatandaşlık kanunu uyarınca Abhaz vatandaşlığına sonradan alınanların, köken ülke vatandaşlığından ayrılmaları gerekiyor. Bunun tek kanuni istisnası ise Rusya Federasyonu vatandaşlığı. Yani halihazırda Gürcistan pasaportu taşıyan ama Abhazya’da yaşayan Gürcü kökenlilerin, Gürcü vatandaşlığından çıkmadan Abhazya vatandaşı olmaları kanunen mümkün değil. Ama muhalefetin iddialarına bakılırsa yakın dönemde bu şartı yerine getirmeyen binlerce kişiye pasaport dağıtılmış durumda. Muhalefet bu uygulamayı, hükümetin bir seçim yatırımı olarak görüyor ve bu sürecin Abhazya Devletinin altını oyduğunu savunuyor.

Buna karşın hükümet çevreleri kimi istisnai usulsüzlükler olsa da, ülkenin doğusunda yeni dönemde dağıtılan pasaportların genelinde bir sorun olmadığını ve bu uygulama ile Abhazya’da, özellikle de Gal bölgesinde yaşayan Gürcü kökenlileri Abhazya’nın geri kalanına entegre etmeyi hedeflediklerini, asıl bu başarılamazsa Abhazya’nın ileride ciddi sıkıntılar yaşayacağını öne sürüyorlar. Yine hükümete yakın çevrelere göre muhalefet milliyetçiliğin dozunu kaçırmış ve şovenizme savrulmuş durumda.

Pasaport konusunda nedenleri ve tarafları belirtilen bu tartışma Abhazya’da siyasi gerilimi tırmandırıyor. Özellikle doğu bölgelerindeki pasaport dağıtımına karşı tutumu ile bilinen Abhazya Güvenlik Konseyi Başkanı Stanislav Lakoba’nın, Cumhurbaşkanı Ankvab tarafından görevden azledilmesi sonrasında tartışma iyice alevlenmiş gözüküyor. 18 Eylül’de konuyu görüşmek için bir araya gelen Abhazya Meclisi bir dizi karar almıştı. Bu kararlar uyarınca Abhazya Başsavcılığı’ndan doğu bölgelerinde yakın dönemde dağıtılan tüm pasaportları incelemesi, usulsüz olanları iptal etmesi ve eğer usulsüzlük tespit edilirse, sorumluluk sahibi olan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması istenmişti. Abhazya Meclisi’nin bu kararı uyarınca harekete geçen Başsavcılık, 19 Kasım 2013 günü Abhazya Meclisi’ne konuyla ilgili yürüttüğü soruşturmanın neticelerini içeren bir rapor yolladı. Abhazya Başsavcı Yardımcısı Damir Kvitsinya tarafından milletvekillerine sunulan rapor uyarınca Abhazya Başsavcılığı Tkarçal’da 4319, Gal’de 3257 ve Oçamçira’da 1165 pasaport verilme işlemini mercek altına aldı. 23 Ekim’den 15 Kasım’a kadar yapılan incelemeler neticesinde bu pasaport verme işlemlerinin 435 tanesinin mevcut Abhazya Vatandaşlık Mevzuatına aykırı olduğu tespit edildi ve bu pasaportlar iptal edildi.

Raporun sunulmasının ertesinde milletvekilleri Başsavcı Yardımcısı’na çeşitli sorular sordular. Bunlardan en dikkat çekici olanı muhalefet lideri Hacımba’nın gündeme getirdiği soruydu. Hacımba, Kvitsinya’ya söz konusu binlerce vatandaşlığı dağıtan yerel vatandaşlık komisyonlarının kurulmasının ve bu yerel komisyonlarca vatandaşlık dağıtma işlemlerinin hızlandırılmasının mevzuata uygun olup olmadığının denetlenip denetlenmediğini sordu. Kvitsinya, cevap olarak bu konu ile ilgili değerlendirmeyi, soruşturmanın sona ermesinin ertesinde yapacaklarını söylemekle yetindi.

Sayı : 2013 12

Yayınlanma Tarihi: 2013-12-08 00:00:00