“Kiralık ev: Kuzey Kafkasyalılara yasak”

0
526

Rusya Federasyonu’nda, “değersiz diğeri” yaratan radikal bir Rus milliyetçiliği biçimi oluşuyor


Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesinden göçmenler, Moskova’daki evlerini kiraya veren ev sahipleri ve emlak kiralama şirketlerinin ayrımcılığına maruz kaldıklarını söylüyor. Kavkaz Uzel (K.U) web sitesinin yaptığı araştırmaya göre, başkentteki bazı emlak komisyoncuları, kiralık ev arayan Dağıstanlı ve Çeçenleri geri çeviriyor.

K.U, bir ay önce iş aramak için Moskova’ya giden Dağıstanlı Magomed Aminov’dan söz ediyor. Aminov, bir daire tutmak isteyince zorluklarla karşılaşmış, emlak komisyoncularını arayıp Dağıstanlı olduğunu söylediğinde hemen hayır dediklerini ya da telefonu kapattıklarını belirterek “Bir aydır akrabalarımda kalıyorum, ev bulamıyorum. Sordukları ilk soru ‘Nerelisin?’ oluyor. Moskovalılar kiracılarının sadece Rusya vatandaşı olmasını değil ayrıca ‘Slav görünümlü’ olmasını istiyor. İlanlarda ‘Ruslara kiralık ev: Asyalı ve Kafkasyalılar başvuramaz’ yazılı. Ve bu ilanlar sadece şehir merkezi ya da istasyondaki el ilanlarında değil, komisyoncuların web sitelerinde de var. Kafkasyalıların bazen uygunsuz davranmış olduklarını anlayışla karşılayabilirim ama bunlar istisnai vakalar” diyor. Aminov, Dağıstan’dan göç nedenlerinin en fazla bölgedeki işsizlik ve yolsuzluktan kaynaklandığını açıklıyor.

Terör tehdidi” ve Rus medyası

K.U ayrıca, Moskova’da bir yıl yaşamış olan Dağıstanlı Amina Rasulova adlı kadından bahsediyor. Amina’ya göre ayrımcılığın suçlusu Rus medyası, çünkü medya Kuzey Kafkasya halkı ile ilgili olumsuz bir tablo resmediyor. Amina “Ev sahipleri ikna edilebilirse Kabardey-Balkar, Adıgey ve Kuzey Osetyalı kiracı alabiliyor ama Dağıstan, İnguşetya ve Çeçenyalı olunca kabul etmiyorlar. Açık açık ‘Ya teröristsen?” diyorlar. Ya da ‘Eğer evi sana verirsek tüm köyünü getirirsin’ diyorlar. Olay şu: Dağıstan, İnguşetya ve Çeçenya ile ilgili bu olumsuz imajı medya tezgahladı ve insanlar körü körüne inanıyor” diyor.

Ayrımcılık gerçek mi hayali mi?

K.U, “Dağıstanlılara ve Çeçenlere yasak” kriterini komisyoncuların tayin etmediğini, ev sahiplerinin kararı olduğunu söyleyen Moskovalı bir emlak komisyoncusu ile de görüştü.

Kafkasya Halkları Kongresi Gençlik Komitesi Başkanı Sultan Togonidze, başkentin emlak piyasasında Dağıstanlı ve Çeçenlere ayrımcılık uygulandığını onayladı. Togonidze, ev sahiplerinin kiracılar için ırkçı tercihler tayin etmesinin Rusya yasalarına aykırı olduğunu söyledi. K.U’nun ulaştığı bir avukat da Kuzey Kafkasyalılara ev kiralamayı reddeden ev sahiplerinin, Rusya Federasyonu Ceza Kanunu’nun 36. Maddesi’ne aykırı hareket ettiklerini belirterek Togonidze’nin görüşü destekledi.

Ultra milliyetçiliğin yükselişi: “Moskova Rus şehridir”

“Dağıstanlı ve Çeçenlere yasak” ısrarcılığındaki emlak ilanları, Rusya’da giderek büyüyen daha geniş bir olgunun bir başka göstergesi: Sadece Rus kimliği ile gurur duymakla kalmayıp “değersiz diğeri” yaratan radikal bir Rus milliyetçiliği biçiminin doğuşu.

K.U ayrıca, evlerini Kuzey Kafkasyalılara kiralamayacaklarını söyleyen ev sahipleri ile de görüştü. Bir tanesi Kafkasyalıların her zaman kendi kural ve sistemlerini oluşturmaya çalıştıklarını söylerken bir diğeri, “Moskova gerçekte bir Rus şehri, bu yüzden de sakinleri kendilerine ait gelenek ve yaşam tarzları olan Ruslar. Herhangi birinin kendi dediğini yapmaya kalkışması da doğal bir tepki doğuruyor” dedi.

K.U’nun görüştüğü Bağımsız Sosyal Politika Enstitüsü kuruluşunun bölgesel programlama yöneticisi Natalia Zubarevich, Rus milliyetçiliğinin ekonomik ve politik faktörler nedeniyle hızlı bir tempoda şekillendiğini belirtti. (www.eaworldview.com)

Çeviri: Serap Canbek