Soçi-2014 Çerkesleri böldü

0
486

2014 Kış Olimpiyat Oyunları’nın Soçi’de yapılmasını protesto eden Çerkes kurumlarının bir kısmı zamanla duruşunu değiştirdi.

 

Türkiye olimpiyatlara sporcu göndermesin”

Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dr. Nusret Baş, ”Kış olimpiyatlarına Çerkes soykırımı nedeniyle sporcu göndermeyelim” çağrısında bulundu.

""

Soçi bölgesinde yapılacak olimpiyatların, Rusya’nın siyasi bir hamlesi olduğunu belirten Baş, “Amaç, son dönemde Rusya’ya karşı yüksek sesle dile getirilen Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü olimpiyat yalanı ile sümen altı etmek, değişik organizasyonlar ile uluslararası kamuoyunu yanıltmaktır. Rusya’ya rağmen Çerkeslerin haklı çıkışları ve itirazları daha yüksek tonda çıkmaya devam edecektir. 149 yıldır yaşadığımız ve kanımızla canımızla sahiplendiğimiz, Çerkesler olarak kuruluşunda da büyük katkı sunduğumuz devletimizden beklentimiz Rusya Federasyonu’nun bu kirli oyununa Türkiye’nin alet olmaması ve Türkiye’nin kış olimpiyatlarına sporcu göndermemesidir. Türkiye, Çerkeslerin bu haklı itirazına kulak vermelidir.” dedi.

***

Eşsiz şans”!

Dünya Çerkes Birliği başkanı Hauti Sohrokov, Nalçik’te gerçekleştirilen bir toplantının ardından yaptığı açıklamada, Soçi Olimpiyat Oyunları’nın kültürel programı çerçevesinde Çerkes kültürünün de tanıtılacağını söyledi.

""

Sohrokov, Olimpiyat Oyunları organizasyon komitesiyle yapılan anlaşmaya göre tahsis edilen sergi alanında Çerkesleri Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes, Adıgey ve Krasnodar Bölgesi’nin tanıtacağını belirterek, “Soçi’de yapılacak olan 22. Kış Olimpiyat Oyunları, uluslararası ölçekte bir spor ve kültür etkinliğidir ve çokuluslu Rusya’nın halklarından biri olan Çerkeslere zengin kültürel miraslarını, parlak tarihlerini, misafirperverliklerini dünyaya sunmak gibi eşsiz bir şans tanımaktadır.” dedi. (itar-tass.com)

Çeviri: Serap Canbek

***

Olimpik dans

Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nin “Kafkasya Çocuk Dans Topluluğu”, Soçi Olimpiyatları’nın açılış töreninde gösteri yapacak. Kafkasya grubu Olimpiyat Oyunları hazırlıkları sırasında düzenlenen “Dünyayı güzellik kurtaracak” temalı uluslararası yarışmada folklorik koreografi dalında birinci olmuştu.

***

Olimpiyatları Çerkeslere benimsetecek

Dünya Çerkes Birliği eski başkan yardımcısı ve Adıgey Parlamentosu milletvekili Muhdin Çermit, Krasnodar Bölgesi vali yardımcılığı görevine atandı. Novaya Gazete Kuban’ın haberinde Çermit’in Suriye Çerkeslerinin Adıgey’e yerleştirilmesi konusunda çalışmalar yaptığı ve yeni görevinde Krasnodar’daki etnikler arası sorunlar, Çerkeslerin olimpiyatlarda yer alması ve Soçi’de gerçekleştirilecek olimpiyatların uluslararası Çerkes topluluklarınca benimsenmesiyle ilgili çalışmalar yapacak.

""

Adıgey Cumhuriyeti Tahtamukoy Bölgesi çocuk topluluğu NEF Dans Grubu’nun da kurucusu olan Çermit’in yeni görevini yorumlayan Krasnodar Bölgesi Adıge- Xase başkanı Asker Soht, “Olimpiyatlara az bir süre kaldı. Zaman az. Bu durum Çermit’e büyük bir sorumluluk yüklüyor. Çermit, masa başı adamı değil, her zaman pratik eylem gerektiren meselelerle ilgilendi. Ayrıca Rusya ve diasporadaki Çerkes topluluğu da Olimpiyat Oyunları’nın açılışında Çerkes kültürünün daha iyi yansıtılması konusunda ona umut bağlıyor” dedi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Soçi’de olimpiyat yapılması kararını uluslararası boyutta protesto eden Çerkeslere karşın Çerkes kurumlarının bir kısmı zamanla olimpiyatlarla ilgili duruşunu değiştirdi, olimpiyatların açılış ve kapanış etkinliklerinde Çerkes kültürüne ait unsurların bulunması gerektiğini belirtiyorlar.

Diasporadaki Çerkeslerin yerli halkın kanlarının üzerinde olimpiyat yapılamayacağıyla ilgili protestolarını yorumlayan Çermit, “Gerçekçi olalım. Evet bir trajedi ve kan vardı ama dünyada kan dökülmemiş bir toprak yok. O halde Çerkeslerin 19. yüzyıldaki Kafkasya savaşındaki trajedisiyle Soçi Olimpiyatları niçin irtibatlandırılsın ki? Kimse kimsenin kemikleri üzerinde dans etmiyor. Olayları mantıklı değerlendirmeliyiz. Olimpiyatlar insanları birleştiren bir spor oyunudur. Günümüzde bundan daha önemli ne olabilir? Ulusal renkler olimpiyatın kültürel kısmını süsler. Şu an Kuban’da yaşayan tüm halklara saygımız var. Ama bu bölgenin yerli halkının Çerkesler olduğu da tarihi bir gerçek.” demişti. (

fond.adygi.ru-regnum.ru-yuga.ru)

***

Avrasya Maratonu’nda olimpiyat protestosu

2014 Soçi Kış Olimpiyatları’nın, Çerkes Soykırımı’na tanık olan topraklarda yapılmasına karşı çıkan Çerkesler, Avrasya Maratonu’nda bir araya gelerek bir protesto eylemi gerçekleştirdi.
”NoSochi2014 Platformu” tarafından gerçekleştirilen ve yüzlerce eylemcinin katıldığı protestoda, eylemciler tarafından üzerinde ”No Olympic Games İn Sochi 2014, 2014 Soçi Olimpiyatları’na Hayır” yazılı onlarca şemsiye taşındı.

""
Yine, çok sayıda eylemcinin üzerinde ”Çerkeslerin, 2014 Kış Olimpiyatları’nın Soçi’de yapılmasına karşı çıkma nedenini” anlatan yelekler ve tişörtler vardı.
Çerkes kalpağı da takan eylemciler maraton boyunca, hazırladıkları el broşürlerini dağıttı.

 

 

Sayı : 2013 12

Yayınlanma Tarihi: 2013-12-08 00:00:00