Suriye Çerkeslerinin soğukla mücadelesi

0
481

Nalçik’teki Caylık Otel’de kalan Suriye Çerkesleri ısıtılmayan odalarda kalıyor. İçlerinden Riyad Kat mültecilerin ısınma sorununun gitgide daha da zorlaştığını söylüyor.

Otelin müdürü Magomed Atabiev, kaloriferlerin gaz şirketlerine olan borcundan dolayı kapalı olduğunu belirterek “Suriye Çerkesleri otele Ağustos 2012’de yerleşti. Otelde kalabilmeleri için 400 bin ruble ödeme yapıldı, sonrasında bütçede para olmadığı söylenerek ertelendi ve bir kuruş ödeme yapılmadı. Bir milyon 150 bin rublelik borç nedeniyle kaloriferler çalışmıyor, elektrik borcu 200 bin ruble, su borcu ise 150 bin ruble” diyor. Otel yönetiminin Kabardey-Balkar’da Suriye mültecileriyle ilgili düzenlemeleri yapan tüm kurumlara özellikle de Spor ve Turizm Bakanlığı’na başvurduğunu, sonrasında da mültecilerin Caylık Otel’e yerleştirildiğini söyleyen Atabiev, paranın 2 gün sonra ödeneceği sözü verildiğini ama daha sonra bütçede para olmadığı için ödemenin yapılmadığını belirtiyor, alacaklarını mahkeme yoluyla tahsil etmek niyetinde.

Soğuk nedeniyle mültecilerin odalarda elektrik sobası yaktığını, bunun da elektrik tüketimini oldukça arttırdığını vurgulayan Atabiev, “Onlara elektrik kullanımını yasaklayamam, çünkü hasta çocuklar var” diyor.

Kabardey-Balkar Başbakan Yardımcısı Muhamed Kozdokov’un ve Vladimir Kuşhabiyev, Ekim ayında Caylık Oteli’nde kalan Çerkeslerin başka bir otele yerleştirileceğini söylemişti.

Dünya Çerkes Birliği’nin 26 Ekim’deki toplantısında Suriye Çerkesleri için 61 ev alınması konusu görüşülmüştü. DÇB’nin Kabardey-Balkar’daki ofisinden 15 Kasım’da yapılan açıklamada henüz ev satın alınmadığı ama arandığı bildirildi.

Kabardey-Balkar’da Suriye’den gelen yaklaşık 500 aile ve ayrıca 200 öğrenci var. (www.kavkaz-uzel.ru)

Not: Gazetemiz mizanpaj aşamasındayken 61 evin alındığı ve kura ile dağıtıldığı bildi­rildi­.

Çeviri: Serap Canbek