İKKD Etkinlikleri

0
549

14 Mart Adıge Dili ve Yazın Günü, dil kursu katılımcılarının hazırladığı bir programla kutlandı. Anadil eğitmenleri Shoqul İlhan Aydemir’in açılış konuşması ve Shaguj Yılmaz Ölmez’in öğrencileriyle Adığabze soru- cevap kısmıyla başlayan programa Kusha Doğan Özden de konuşmasıyla katıldı. Program, Anavatandan 14 Mart Adıge Dili Günü mesajlarının yer aldığı görüntülerden derlenen sinevizyon gösterimi ile devam etti. Ankara Çerkes Derneği Adığabze öğretmeni Ş’ejouque Zafer Sürer de günün anlam ve önemine ilişkin mesajı ve şiiriyle video ile katıldı. Adığabze kursu katılımcılarının okudukları edebiyat eserleri ile Dil Kursu öğretmenlerimizden Xut Rüstem’in Adığazbe sunumu da geceye renk kattı. Program, derneğimiz Sİ WORED müzik grubunun şarkılarıyla coşkulu bir şekilde sona erdi. Etkinliğe katılan kalabalık dün gece kulaklarını Adığabze ile doldurdu.
17 Mart 2012 Cumartesi akşamı, yeni anayasa süreci, talepler ve görüşlerin tartışıldığı ‘Genç Kafkasyalılar Anayasayı Düşünüyor’ başlıklı bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı.
İKKD Genç, Görsel Çalışmalar Grubu ‘ Cinexase’, Nikita Mikhalkov’un 2007 yapımı ‘12’ adlı filmin gösterimini 23 Mart’ta gerçekleştirdi.
 ‘12’ bir Çeçen çocuğun Rus üvey babasını öldürmekle yargılanmasını konu alır. Çeçen gencinin kaderini belirlemede 12 jüri üyesi zorlanırlar. Çocuğun yargılanması için oluşturulan 12 kişilik jüride, herkes çocuğun kesin suçlu olduğu yönünde fikir birliğindedir. Ancak içlerinden birisi bu kararda şüphelidir, çünkü çocuğun suçlu olmama ihtimalinin de göz önüne alınmasını istemektedir.1957 yapımı 12 Kızgın Adam filminin senaryosuna çok yakın olan ve günümüz Rusya’sındaki toplumsal farklılıkları gözler önüne seren bir yapım. Filmde bu farklı düşünceler; 12 kişilik jürideki üyelerin hepsinin karakterlerinin, dünya görüşlerinin, yaşayışlarının birbirinden değişik olmasından kaynaklanmaktadır.. Bu Rus yapımı film, En İyi Yabancı Film dalında Oscar’a aday gösterilmiştir.

Sayı : 2012 04

Yayınlanma Tarihi: 2012-04-01 00:00:00