“ÇERKESYA HABER AJANSI”

0
395

Şapkayı önümüze koyup düşünmenin vakti!
Soçi olimpiyatları açılışına karşı yaptığımız protestolar gerek dünya genelinde gerekse Türkiye sathında çok “cılız” kaldı.
Bu sonucun ortaya çıkması yaptığımız birçok hatanın yanısıra elde olmayan nedenlere de dayanıyor.
Hepsini zaman içinde tek tek incelemek ve nedenleri belirlemek gerekiyor.
Ancak bizce bu sonucun ortaya çıkmasındaki en büyük neden bir HABER AJANSI’na sahip olamayışımızdır.
Öncelikle bu sorunun hemen ele alınması ve çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Dünya kamuoylarını bilgilendiren, bilgi ile donatan bir haber ajansına acil ihtiyaç bulunuyor.
Türkiye merkezli kurulabilecek bu AJANSIN tüm dünya yayın organlarına çok çeşitli dillerde “DOĞRU, GÜVENİLİR ve doyurucu, görsel destekli haberler” servis etmesi lazım.
Günümüzün yazılı/görsel medyasının yanı sıra “Sosyal Medya” internet araçları da en son sınırlarına kadar kullanılmalı ki 150 yıllık, neredeyse tamamen unutulmuş “HAK/ADALET ARAYIŞIMIZ” tekrar insanların gündemine gelebilsin!

Bu kadar dağınık yelpazede yer alan Çerkesler böyle bir ajans kurabilir mi?

Elbette kurabilir. Derneklerin tüm temsilcilerinin yönetiminde yer alabileceği, gönüllü veya profesyonel kadroları bulunan bir AJANS kurmak bugün Çerkesler için bir problem değil. Hatta bir hafta içinde bile kurulabilir. Zamanla donanımı genişletilip kurumsallaşması sağlanabilir.

Yayıncılık kurallarında temel ilkeler

Tamamen “HABERCİLİK” anlayışına sahip bir merkez olmalı, bir parti veya grubun siyasi organı görünümünde bulunmamalı. Siyasi duyuruları bile “habercilik” kuralları içinde yerine getirmelidir.
Dünyanın genel yapısı tahlil edildiğinde “Din temelli” bir yayıncılık fayda sağlamadığı gibi tam tersine RUSYA’nın ekmeğine yağ sürmekten başka bir şey yapmamaktadır.
Ayrıca “ŞİDDET”i öven, mazur gösteren yayınlara da kesinlikle yer verilmemelidir!
Bu üç ilkenin dışında ÇERKESYA ve ÇERKESLER ile ilgili her türlü haber, röportaj, belgesel, tarih, belge yayınında bulunmalıdır!”

Recep Yurdakul

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz