KAFFED Adıgey Çalışma Grubu

0
490

KAFFED Adıgey Çalışma Grubu ve Balıkesir Adıge Çerkes Kültür Derneği’nin düzenlediği konferans, Balıkesir Karesi Avm Konferans salonunda gerçekleştirildi.

KAFFED

Adıgey Çalışma Grubu ve Balıkesir Adıge Çerkes Kültür Derneği’nin düzenlediği konferans, Balıkesir Karesi Avm Konferans salonunda gerçekleştirildi.

"Ubıhça’nın yok olduğu topraklarda, Adıgece için umudumuzu yükseltiyoruz…" sloganı ile düzenlenen konferans, Balıkesir Adıge Çerkes Kültür Derneği Başkanı Erhan Savkaf’ın konuşması ile başladı. Savkaf Adige dillerinin yok olduğunun ve Çerkesler için kültürel bir miras niteliği taşıyan dillerin yaşatılması için çok daha fazla çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi.

KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, yok olan diller hakkında neler yapılması gerektiğine dair düşüncelerini paylaştı. Adıge dillerinden biri olan Vubıhça’nın son temsilcisinin Balıkesir’de yaşadığını ve kısa süre önce hayatını kaybetmesi ile de dilin yok olduğunu anlatan Aslankaya, “Yapılan çalışmalar sadece dernekler bazında değil, köyler ve hatta aileler bazında da yapılmalı. Dilimizi ilk önce konuşmayı öğrenmeliyiz. Bunu öğrenirken ve öğretirken de önce çocuklarımızdan başlamalıyız. Konuşmanın ardından okuma ve yazma da gelmeli” diye konuştu.

Konferans, konuşmaların ardından Kafkasyalı Düzce Üniversitesi Dil Bölümü hocaları Haç’emız Mir ve Dole Ruzana ile KAFFED dil eğitmenleri Hüseyin Ercan, Emel Bezek, Ayşe Tufan ve Ömer Şahin’in dilin yok olmaması için yapılması gerekenler hakkındaki açıklamaları ile devam etti.

Dilara Adal ile Betül Bilgin’in Adıgece söylediği şarkılarla devam eden etkinlik, Suriyeli Adıge Sanatçı Tambi Cimuk’un akordeon resitali eşliğinde gerçekleştirilen yöresel danslarla sona erdi.

Sayı :

Yayınlanma Tarihi: 2014-04-10 00:00:00