Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Suriyeli öğrencilere sınır dışı kararı

Suriyeli üniversite öğrencisinin Rusya’dan sınır dışı edilmesiyle ilgili mahkeme kararı insan hakları savunucuları ve Çerkes sivil toplum örgütü temsilcilerince eleştirildi.

Suriyeli öğrencilere sınır dışı kararı

Suriyeli üniversite öğrencisinin Rusya’dan sınır dışı edilmesiyle ilgili mahkeme kararı insan hakları savunucuları ve Çerkes sivil toplum örgütü temsilcilerince eleştirildi. Nalçik Şehir Mahkemesinin, Suriye’li Atahman Ayal’in Rusya’dan sınır dışı edilmesiyle ilgili kararın üst mahkemeye şikayet edileceği, avukat Muharbi Kardanov tarafından açıklandı.

Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi Başkanı Valeri Hatıjukov, bu mahkeme kararının siyasi bir özellik taşıdığını düşündüğünü ifade etti. Hatıjukov, Suriyeli öğrencilerden Atahman Ayal ve Nart Abaza’nın sınır dışı edilmesi girişimlerinin, onların 7 Şubatta Nalçik’te yapılan Olimpiyat karşıtı eylemlerin yapıldığı yerde bulunmalarına bağlı olduğunu düşünüyor.

Hatıjukov “ Onlar burada kesinlikle sakin bir şekilde yaşıyorlardı, kanunları ihlal etmemeye özen gösteriyorlardı, Rusçayı iyice öğrendiler. Güvenlik organları onların yapılan mitinge katıldığını düşünüyor. Ancak kendileri oradan geçerken mitinge denk geldiklerini söylüyor. Mahkeme kararının tamamıyla siyasi bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.

Hatıjukov, ülke göç hizmetinin gençlerin belgelerinde herhangi bir ihlal olup olmadığını özellikle Olimpiyat karşıtı eylem sonrasında aramaya başladığını ifade etti ve “ Bunu neden daha önce yapmadılar? Ülke yönetiminin bu duruma müdahil olması lazım. Bu gençler şu anda Rusya’nın kendileri için mücadele ettiği Kırım sakinleri gibidir. Ortaya çıkan sonuç şu ki, bu gençler hiç bir hukuki dayanak olmadan ve ahlaki prensip olmadan şu anda savaşın olduğu Suriye’ye gönderilecekler” dedi.

Atahman Ayal ve Nart Abaza’nın herhangi bir adli suç işlemediğini ifade eden Hatıjukov “ Mesele idari ihlal meselesi ve gençlerin para cezasına çarptırılması yeterli. Ama onlar savaşa gönderilmek isteniyor. Burada kesinlikle yönetimin iyi bir iradesi gerekli” dedi.

Kabardey Kongresi Başkanı Aslan Beşto, Kabardey-Balkar yönetim kurumlarının yurttaşlarına yönelik sert muamele örnekleri oluşturmaması gerektiğini açıkladı.

Beşto, kendi anavatanlarına sığınan ve bundan sonraki yaşamlarını burada sürdürmeyi düşünen bu gençlerin sınır dışı edilmesiyle ilgili kararın tahkir edici bir karar olduğunu düşünüyor.

Beşto “ Karar insan mantığına ve insani yardıma aykırı. Ne yani, bu genç insanların hayatı, yanlış zamanda, yanlış bir alanda bulunmalarından ötürü bir kaç güvenlik mensubunun histerik ceza dağıtımına denk gelmesiyle köklü şekilde mi değişecek? Kırım’da Rusçanın korunması için askeri teknik götürüldü. İki gencimizin korunması için bu meselede bir uzlaşı bulunamaz mı?” ifadesinde bulundu.

Yönetimi ve tüm ilgili tarafları bu meseleyi hafif bir yöntemle çözmeye çağıran Beşto “ Eğer iddia edildiği gibi belgelerinde herhangi bir ihlal varsa, bu idari ihlaldir. Bunun cezası onların ülkeden sınır dışı edilmesi olmamalı. Yurttaşlarımıza yönelik kesinlikle düşünülmeden, sert bir muamele örneği oluşturmamalı” dedi.

Perit sivil örgütü temsilcisi Beslan Hagajey de Atahman Ayal ve Nart Abaza’nın belgelerinde herhangi bir sorun olmadığını ifade etti.

Hagajey “ Atahman Ayal’in pasaportu elçilikte idi ve şimdi onu verdiler. Nart Abaza’nın sürekli ikamet belgesi, ilgisi olmadığı halde Olimpiyatlara karşı yapılan eylemin ardından hemen iptal edildi. Göç hizmeti ikamet belgesinde, beş yıl önce yapılan bazı ihlallerin olduğunu ifade etti. Biz de durumu hemen çözdük ve konuyla ilgili Nart’ın bir suçu olmadığını ortaya çıkardık, şimdi onun ikamet belgesinde de bir sorun yok, her şey normal” dedi.

Nalçik’te yapılan Olimpiyat karşıtı mitingin organizatörü Anzor Ahohov “ Ben gençleri hiç görmedim. Büyük ihtimalle onları, mitingdeki ve yakınlardaki herkesi almaya başladıklarında aldılar. Üstelik onlar, Nalçik 1 nolu şubeye götürülenler arasında da yoklardı” dedi.

Gençlerin cezalandırıldığını, serbest kaldıktan sonra öğrendiğini ifade eden Ahohov “ Anlaşılan o ki, güvenlik organları oradan geçmekte olan herkesi de aldı. Bizim eylem esnasında çektiğimiz videolarda bile gençler görülmüyor” dedi.

Sayı :

Yayınlanma Tarihi: 2014-04-10 00:00:00

Yazarın Diğer Yazıları

Anadilde Jineps Gazetesi Eylül 2024 Sayısı Yayında

Değerli Jineps okurları, Anavatanda yayımlanan Adige Mak (АДЫГЭ МАКЪ), Adige Psale (АДЫГЭ ПСАЛЪЭ), Çerkes Heku (ЧЕРКЕС ХЭКУ) gazeteleriyle ortak hazırladığımız eylül sayımızı sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar,

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img