TATARLAR OLMADAN KIRIM OLMAZ

0
644

Rusya, Kırım’ı ilhak etti. Ukrayna’dan koparılan Kırım nüfusunun yaklaşık yüzde 14’ünü teşkil eden Tatarlar ise özerklik istiyor.

TATARLAR OLMADAN KIRIM OLMAZ

Rusya, Kırım’ı ilhak etti. Ukrayna’dan koparılan Kırım nüfusunun yaklaşık yüzde 14’ünü teşkil eden Tatarlar ise özerklik istiyor.

Tarihi başkentleri Bahçesaray’da bir araya gelen Kırım Tatar Milli Meclisi’ne hitap eden Meclis Başkanı Refat Çubarov, “Her milletin hayatında geleceğini belirleyecek kararlar vermesi gereken zamanlar gelir. Sizden, Kırım Tatarlarının etnik ve mülki otonomisini sağlayacak siyasi ve yasal prosedürlerin başlangıcını onaylamanızı istiyorum.” dedi.

Kırım’ın ilhak edilmesine tepki gösteren Bulgaristan-Azerbaycan-Kırım Türkleri Dernekleri Federasyonu (BAK-TÜRK) Başkanı Cemil Ünal ise Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yapılmış olan açık saldırının haklı görülebileceği bir gerekçe olamayacağını vurgulayarak "Dünyanın bugün geldiği noktada geçtiğimiz yüzyıllara ait istila ve nüfuz bölgeleri kurma teşebbüsleri asla kabul edilemez" dedi. Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya'nın Kırım'ı ilhakının yasadışı olduğunu içeren tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti. 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda, Kanada, Kosta Rika, Almanya, Litvanya, Polonya ve Ukrayna'nın hazırladığı, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ilişkin karar tasarısı için, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 100 ülke ''evet'', 11 ülke ''hayır'' ve 58 ülke ise ''çekimser'' oy kullandı.

Gazeteci ve siyaset bilimci Alexander Morozov, “Putin ve onu izleyenler, batı sermayesinden vazgeçecek kadar ‘devrimci’ bir zihniyete bürünerek, toplum desteği almak için kahramanlık, fedakarlık ve şehitliğe endeksli bir ‘politik efsane’ye bel bağladılar. Bu efsanenin zehirlediği insanların ‘Kırım bizimdir’ demekten başka yapacakları bir şey yoktur” dedi.

Sayı :

Yayınlanma Tarihi: 2014-04-10 00:00:00