Adyge Xase yeni sezonun ilk programını yaptı

0
599

Gaziosman Paşa – Küçükköy’de kurulu “AdıgeKhase – Çerkes Derneği” sezonun ilk açılışını yaptı. 07 Eylül Pazar günü 10:30’da başlayan sabah kahvaltısına yoğun bir katılım oldu.
Kahvaltı sonrası Aalaattin Bayram’ın katılımı ile “Adıge, Adıge Dili ve Kültürü” konulu sohbet ilgiyle izlendi.
Bayram, konuşmasına, “Önce kendimizi tanımamızdan başlayarak birbirimizle tanış olmamız gerektiğini, adeta kendimizi yeniden keşfetmemiz gerektiğini” söyledi. İşimizin bununla bitmeyeceğini, kendimizi, hayatımızı, kültürümüzü yeniden keşfetmemiz gerektiğini söyleyen Bayram, “Adıge kim?” sorusunu farklı söylemleriyle cevaplamaya çalıştı. Dili olmayan bir toplumun millet olarak yaşayamayacağını böylesi bir toplumun kendi milli adıyla var olamayacağını, her toplumda farklı dilleri konuşan insanların birlikte yaşayabileceğini ve dünyada bunun örneklerinin çok olduğunu söyledi.
Bayram konuşmasının bir bölümünü de ‘AdıgeDili ve Kültürü’ birlikteliğine ayırdı. Dilin kendi kültürünü, kültürün de kendi dilini oluşturduğunu söyledi. Xabze’nin tarihin derinliklerinden süzülerek geldiğini, olumsuzlukların elenerek güzelliklerin kalıcı olduğunu ve bize ulaşanların toplumun kabulü olan davranışlar olduğunu dile getirdi. Günümüzde gerçekleşen yasal değişikliklerin, seleksiyondan ibaret olduğu düşüncesini örnekledi.
Bayram konuşmasının ardından izleyicilerin sorularını yanıtladı.
Sunumun bir buçuk saat sürmesine karşın, dinleyicilerin dikkatleri dağılmadan konuşmayı izlemeleri, yeni söylemlerin olması olarak değerlendirildi.
Program gençlerin yapmış oldukları coşkulu “Adıge Cegu”n ardından sona erdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz