Halklar Kobane için sokağa döküldü

0
470

6 Ekim günü Kobane’de İşıd ve YPG güçleri arasında kent savaşının başladığı haberiyle birlikte soluğu sokakta alan Türkiye halkları “Her yer Kobane her yer direniş” diyerek sokağa çıktı. Ülkenin dört bir yanında Kobane’ye destek olmak için sokağa çıkan binlerce kişi pek çok ilde polisin ve paramiliter sivil faşistlerin saldırılarına karşı direnişe geçti.
Halkın Demokrasi Partisi’nin (HDP) Kobane halkının katliam tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısından sonra İstanbul, Ankara, Eskişehir, Diyarbakır, ve Güneydoğu’daki birçok il ve ilçede binlerce kişi sokaklara dökülürken, Avrupa’da da çeşitli kentlerde eylemler yapıldı. Bununla birlikte, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Emek Partisi (EMEP) gibi partiler de HDP’nin çağrısına destek verdi. İstanbul Tabip Odası Kobane için gönüllü doktor çağrısı yaptı.CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da bir TV kanalına verdiği demeçte “Kobanê direnişinin yanındayız. AKP ve IŞİD zihniyeti aynıdır. CHP’liler sokağa dökülmeli” dedi.
İstanbul Beyoğlu’nda toplanan kalabalık grup, “IŞİD yenilecek, halklar kazanacak” pankartıyla ve “Her yer Kobane, her yer direniş” sloganları eşliğinde protesto gerçekleştirirken, Kadıköy Bahariye Caddesi’nde polis, Kobane eylemine katılanlara gaz bombalarıyla ve tazyikli suyla saldırdı. Beşiktaş’ta eylemciler Ihlamurdere Caddesi’nde yürüyüşe geçti. Eylemler, Sarıgazi, Gazi Mahallesi gibi birçok ilçede yaygınlaştı. Diyarbakır’da Bayındırlık Caddesi’nden Selahattin Eyyübi Bulvarı’na doğru yürüyüşe geçen eylemciler, Koşuyolu Parkı’ndan geçerek Koşuyolu Caddesi’ni trafiğe kapattı. Van, Siirt, Hakkari, Yüksekova’da da eylem yapıldı. Ankara Sakarya Caddesi’nde oturma eylemi yapılırken. İzmir Alsancak’ta da çok sayıda insan Kobane direnişine destek için sokağa çıktı. Artvin’in Hopa İlçesi’nde eylemciler uluslararası karayolu trafiğe kapattı.
Kobane’ye yapılan saldırıları protesto etmek amacıyla yaşanan protestolar polisin ve paramiliter güçlerin saldırılarıyla şiddetlenirken birçok şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Mardin, Van, Siirt, Diyarbakır ve Batman’da olağanüstü hal günlerini aratmayan görüntüler yaşandı. Muş’un Varto ilçesinde de yaşanan olayların ardından da iki günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasaklarla birlikte Dersim’de tüm resmi ve özel okullar 2 gün süreyle tatil edilirken, Hakkari ve Van Yüzüncü Yıl üniversitelerinde eğitime ara verildi.

Üniversitelerde de Kobane’ye destek eylemleri yapıldı

Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Anadolu, Çukurova, Boğaziçi, Batman, Kocaeli, Siirt, Muğla, Erzincan, İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi birçok üniversitede Kobane’ye destek eylemleri yapıldı. Öğrenci ve akademisyenler eylemlerde polis saldırısıyla karşılaştı.

Avrupa da Kobane için sokaklarda

Almanya’da Köln, Stutgart, Nürnberg, Essen, Frankfurt, Manhheim, Hagen; İsviçre’de Bern; Fransa’da Paris ve Strasbourg, Avusturya’da Viyana kentlerinde eylemler yapıldı.

7 günde 49 kişi yaşamını yitirdi

Kobane’ye destek eylemleri öncesi Urfa Suruç’ta yakınlarını bekleyenlere ve sınırı geçmek isteyenlere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale edildi, bu sırada IŞİD militanlarının Türkiye sınırından rahatça geçtiğini iddia eden fotoğraflar yayınlandı. HDP’nin Kobane’de katliam tehlikesine karşı sokağa çıkma çağrısı yapmasının ardından İstanbul, Ankara, Kürt illeri başta olmak üzere birçok ilde binlerce kişi eylem yaptı. Sol partilerin de destek verdiği eylemlerde polis şiddetinin de başlamasıyla ölümler meydana geldi. Bu ölümleri sokak çatışmaları izledi, 6-12 Ekim arasındaki yedi günde 49 kişi hayatını kaybetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz