“Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü”

0
428

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde “Erkek, devlet ve IŞİD şiddetine karşı isyandayız” şiarıyla sokaktaydı. İstanbul’da saat 19.00’da Tünel Meydanı’nda toplanan kadınlar, Galatasaray Meydanı’na yürüdü. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kadın erkek eşitliğini yoksayan, fıtrat diyerek erkek egemenliğini meşrulaştıran söylemine itiraz ediyoruz” dedi.
Feminist gece yürüyüşünün sonunda Kürtçe ve Türkçe basın açıklaması yapıldı. Açıklamada muhafazakarlaşmaya, cinsiyetçiliğe, istihdam politikalarına, erkek şiddetine, kadın ve trans cinayetlerine tepki gösterildi. Kadınlar, IŞİD’in son dönemde dünyanın en büyük eril katliamını gerçekleştirdiğini söylerken, YPJ kadın direnişçilerinin IŞİD’e karşı verdiği mücadeleyi selamladı.
IŞİD’den kaçan mülteci kadınların Türkiye’de ayrı bir savaşın içine düştüğü söyleyen kadınlar, kamplarda hayat mücadelesi veren mülteci kadın ve kız çocuklarının evlilik adı altında seks köleliğine maruz kaldığını, karın tokluğuna çalışacakları uciz işgücü pazarına mahkum edildiklerini belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ezidi kadınlar köle pazarlarında satılırken, Nijerya’da, Hindistan’da kadınlar tecavüze uğrarken, İran’da kadınlar bedenini korumaya çalıştığı için idam edilirken, Ukrayna’da kaçırılan kadınların tecavze uğramış cesetlerinin bulunduğu haberlerini okurken isyandayız. İşte bu öfkemiz bir meşale olur Kobane’de, Rojava’da, Filistin’de, Gezi’de direnişe dönüştü. Biz kadınlar Erin’le, Kader’le, Reyhan Cabberi ile direnerek taşıyacağız özgürlük meşalesini! Biz zeytinleri için direnen ve biz Validebağ korusu için nöbet tutan ve biz Karadeniz dereleri için uykusuz kalan kadınlarız. Biz kadınlar gücümüzü biliyor, bir kez daha özgür, savaşsız, sömürüsüz, cinsiyetçi olmayan bir dünya istediğimizi kararlılıkla haykırıyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz