Kültür ve Yardımlaşma Gecesi

0
514

Batı Çerkesya’nın Kuban Bölgesi’nde 1907-1908 yıllarında gerçekleşen yıkıcı sellerin ardından Ekaterinodar’da (Bugünkü Krasnodar) kurulan Çerkes Yardımlaşma Cemiyeti, sel mağdurlarına yardımcı olmak üzere bağış toplamak ve acılarını bir nebze hafifletmek için 18 Ocak 1908’de bir hayır etkinliği düzenledi. Bu etkinliğin tanıtımı yaygın bir şekilde yapılmıştı ve etkinlikte yaşananları fotoğraflarla belgeleme konusunda ünlü Rus fotoğrafçı Semen Afanasvich Shavlovsky ile anlaşılmıştı. Gecede, dönem için oldukça iyi sayılabilecek bir meblağ olan 2 bin ruble bağış toplanmıştı.

Müzikle açılışı yapılan gece, 12 soylu Çerkesin fotoğraflarının çekilmesiyle ilgili bir mizansen ve Çerkes danslarıyla devam etmişti. Gecede ayrıca konuklara Çerkes mutfağından yiyecek ve içecekler (mahsıma dahil) ikram edilmişti.

Etkinliği fotoğraflayan Shavlovsky, “Çerkes Yardımlaşma Gecesi’nden Canlı Fotoğraflar” başlıklı bir albüm hazırlamıştı. (Albümün bir kopyası Rusya Bilimler Akademisi Büyük Peter Antropoloji ve Etnoğrafya Müzesi “Kunstkamera”’da bulunmaktadır. )
Fotoğraf mizanseni katılımcıları: Prenses Karamurzin, Prenses Gusarova, Bayan Sherelukova, Bayan Bzhegakova, Bayan Schaney, Bayan Hentse, Sultan Dovlet-Giray, Sultan Magomet-Girey, Murat Du, Kaloubata Shootikov, Ilyas Khantsokov, Nanu Kimcheryukov. (Kaynak: Amjad Jaimoukha)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz