Dans ve şarkılarla 77 yıl: Vaynakh

0
544

Çeçenya’nın efsane topluluğu Vaynakh, 1939’un Ağustos ayında kuruldu. Kalabalık bir koro ve 30 dansçıya sahip olan Vaynakh’ın şarkı ve dans repertuarı çok geniş… İlk gösteri turunu 1940 yılında gerçekleştiren topluluk Moskova, Kursk, İvanov bölgesi ve Voronej’de sahneye çıktı.
Ünlü dansçılar AndarbekSadikov, Vakha Dakaşec, Gelani Yusupov’un yer aldığı Vaynakh, 1944 sürgününde çalışmalarına ara verdi. 1956 yılında yeniden toparlanmaya başlayan topluluk, 1958’de Grozni’deki Filarmoni Salonu’nda gösteri yaptı.
Vaynakh’ın ilk sanat yönetmenlerinden biri dünyaca ünlü balet Mahmud Esambayev’di. Vaynakh korosu şarkıcıları Maryam Aydamirova, Said Şaipov ve Valid Dagaev ile besteci Ömer Dima ülke çapında çok önemli çalışmalar yaptı.
1969’da grubun başına getirilen koreograf Hamit Elimbayev 25 yıl topluluğu yönetti ve dansın bir sanat olduğunu tüm ülkeye gösterdi.
Arjantin, Meksika, Peru, San Salvador, Kosta Rika, Panama, Portekiz, Almanya, Çekoslovakya, Ürdün, Kenya, Mozambik, Suriye ve Türkiye’de gösteriler yapan ve birçok yarışmadan ödüller alan Vaynakh grubu, Çeçen halkının ve kültürünün alameti farikası haline geldi.

Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz