Abhazya’da Üçlü Sanat Etkinliği

0
690

Abhazya Sanatçılar Birliği, “Yılın En İyi Sanatçısı”nı seçmek üzere sanatçıların seçkin eserlerinden oluşan bir sanat etkinliği düzenledi. Bu sergiyle, başkent Sohum’da bulunan ve restorasyon çalışmaları için aylardır kapalı olan Merkez Sergi Salonu da yepyeni modern görünümüyle sanatseverlere tekrar merhaba dedi.
Değişik alanlarda faaliyet gösteren üç kuşaktan 50 sanatçıya ait 80 önemli eserin yer aldığı büyük çaplı sergide resim, heykel, farklı malzemelerden yapılmış sanat eserlerinin yanı sıra, otantik kılıç kama ve bıçaklar ile özel işlenmiş deriyle kaplanmış kılıfları, kınları da göz kamaştırdı.
Cumhurbaşkanı RaulHacimba’nın katıldığı açılış töreninde Kültür Bakanı ElviraArselia ve çok sayıda sanatsever hazır bulundu. Arselia, 2015-16 bütçesinden sanata ayrılan fonun, iki önemli sanat projesini gerçekleştirmelerine yardımcı olduğunu belirterek, “Bunlardan birisi Abhazya Sanatçılar Birliği Merkez Sergi Galerisi’ydi, diğeri ise devlet şapeli. Restorasyon sonrasında galeriye büyük ölçekli sergi ve çeşitli projeler için gerekli olan yeni teknik ekipman alımı yaptık. Yeni haliyle açılan galerimizde sık sık önemli sanat olaylarına şahit olacağız. Bu yıl, ilk profesyonel Abhaz sanatçı Alexander ÇaçbaŞervaşidze’nin 150. yıldönümüne adanmış büyük sergiyi de burada gerçekleştireceğiz” dedi.
Sergide Yılın Sanatçısı ödülü, “Apsuaҳәyzba – Abhaz bıçakları” adlı eserleriyle sergiye katılan ve yaptığı birbirinden değerli Abhaz savaş sanatı malzemeleri kılıç, kalkan, kama, bıçak gibi tarihi eserleriyle tanınan savaş gazisi Timur Dizidzaria’nın oldu. İkinciliği “AssirAira-Mucize Doğum” adlı eseriyle VissarionTsvijba, üçüncülüğü ise “Dağların ve Abhazya’nın Ruhu” adlı grafik çalışmasıyla Vladimir Vouba aldılar.
Sanatçıları tebrik eden Abhazya Sanatçılar Birliği Başkanı AdgurAmpar da sergiyle ilgili olarak, “6-7 aydır hazırlandık bu sergiye ve emeklerimize değdiğini görüyoruz. Her ziyaretçi, kendi estetik zevklerine yakın bir eser bulabilir bu sergide. İzledikleriniz güzellik anlayışınızın sınırlarını genişletecek ve derinleştirecektir” şeklinde konuştu.
(abhazhaber)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz