2018 FİFA Dünya Kupası hazırlıkları için Roston-on Don’un Stanislavsky caddesinde yapılan restorasyon çalışmalarında arkeologlar Meot mezarlığı keşfetti. Adigelerin atası olan Meotlar, MS 1. yüzyılda Azak Denizi’nin doğu ve güneydoğu kıyılarına yerleşmişlerdi. Buluntuların tam yaşı laboratuvar araştırmalarından sonra netleşecek.
Tarihçiler Rostov kalesinin 1. ya da 3. yüzyılda kurulduğuna inanıyor. Bu yerleşkenin 3. yüzyılda Hunların saldırısıyla yok olduğu tahmin ediliyor. Yerleşkenin yeri 1926 yılında belirlendi.
2015’te arkeologlar Rostov bölgesinde MÖ 2. yüzyıla ait mezarlar keşfetmişti. Kazının başkanı İgor Gudimenko, “Mezarlardan birinde hem çocuklar hem de yetişkinler vardı, belki de tüm aile aynı yere gömülmüştü. Bulunan 18 mezar iki farklı kültüre ait, Orta Bronz ve Geç Bronz Çağı’na…” demişti.
Aynı yıl Rusya Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’nden bir kazı ekibi şimdiki Platov havaalanı yakınlarında Sarmat mezarı keşfetmişti. Kazı başkanlarından Roman Mimohod, “Tarihi mezarların çoğu hırsızlık amacıyla tahrip edilir ama bizim kazı yaptığımız yerdeki mezara hiç dokunulmamıştı. Tarihçiler Sarmat kadınlarının savaşlara katıldığını belirlemişti. Kazıda bulduğumuz bıçaklar, çapalar ve yay şeklindeki kılıç başı da bu iddiayı doğrular gibiydi” diye açıklama yapmıştı.
Kazı başkanı Alexander Nechiporuk, “Stanislavsky caddesinde 100 civarında mezar bulunabilir. ‘Ölüler Caddesi’nde çalışmaları sürdüreceğiz. Eski Yunanlar Karadeniz ile Azak Denizi arasındaki bölgeye Meotida derlerdi. Rostov bölgesinde de Meot yerleşimleri ve kaleleri vardı” dedi.
Kazı çalışmaları esnasında 23 Mayıs günü bir at mezarı da keşfedildi. (regnum.ru)
Çeviri: Serap Canbek