“Hak Savunucuları Türkiye”

0
477

Büyükada’da 5 Temmuz’da bir otelde düzenledikleri toplantı sonrasında gözaltına alınıp tutuklanan insan hakları savunucuları için çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri “Hak Savunucuları Türkiye” adı altında bir basın toplantısı düzenledi.

Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Eşit Haklar İçin İzleme Derneği Koordinatörü Nejat Taştan, “Hepimiz aynı toplantıdaydık. Arkadaşlarımızı da buraya istiyoruz” dedi.
Beyoğlu’daki Limonlu Bahçe’de düzenlenen bilgilendirme toplantısına, “Hak Savunucuları Türkiye” adı altında Yurttaşlık Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Hakları Ortak Platformu Koordinasyonu, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden temsilcilerin yanı sıra tutuklu aktivistlerin avukatları ve aileleri katıldı.

Toplantıda konuşan Taştan, “Çarşamba günü sabah o açık kapıdan 20-25 polis içeri girdi. Bağırarak, ‘herkes ayağa kalksın, kimse telefonlarına dokunmasın’ diyerek… Tuvalet ihtiyacı için de yanımıza polis verdiler. Yakınlarımıza haber verme taleplerimizi reddettiler. Savcı 24 saat iletişim yasağı getirdi. Ertesi gün 14.00-15.00 saatlerine dek kimseyi aramamıza izin vermediler” diye konuştu. Emniyette 9 gün boyunca hiçbir soru sorulmadan tutulduklarını belirten Taştan, “9 gün boyunca yattık. Bir yatakta iki üç kişi, üç kişilik hücrede altı kişi kaldığımız dönemler de oldu” dedi. 2004 yılında ayrıldığı eski eşinin, telefonunda Bylock yüklü olan biri tarafından aranmış olmasının aleyhinde delil olarak gösterildiğine dikkat çeken Taştan, şöyle devam etti:

“Günal, polis memurlarına insan hakları eğitimine çağrılıyor ve gidiyor. O dönem Günal’ı davet eden emniyet müdürü FETÖ tutuklusu ve telefonunda Bylock yüklü… Aynı Cumhuriyet davasındaki pideci-parkeci olayı gibi… ”

“Biz de tutuklanabilirdik…”
İnsan Hakları Ortak Platformu Koordinasyonu’ndan Feray Salman, Büyükada toplantısının İHOP tarafından planlandığını, güvenli alanda insan hakları mücadelesini devam ettirmek için bir dizi eğitim programı yapmaya karar verdiklerini ifade etti. Salman, “Gelip bize sorsalardı böyle anlatırdık, bir sır toplantı falan da olmadığı ortaya çıkardı” dedi. Yurttaşlık Derneği’nden Emel Kurma da “Biz de atölyeye katılacaklar arasındayız. Takvimimiz uymadığı için gidemedik. Yani şu an hasbelkader buradayız” dedi.

“Silivri Cezaevi kadınlara alışkın değil”
Avukat Meriç Eyüboğlu, tutuklu sekiz hak savunucusunun cezaevindeki kurslar, kütüphane, diğer koğuşlardakilerle ortak görüş, spor salonu gibi haklardan mahrum bırakıldığını belirtti. Sağlık problemlerine de çözüm bulamadıklarını belirten Eyüboğlu, “En basiti Nalan’ın beyaz etmek yememesi gerekiyor ama iki aydır bu sorunla mücadele ediyoruz. Silivri Cezaevi kadınlara alışkın değil. Kantinden ped dışındaki ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar” diye konuştu. Avukat Deha Murat Boduroğlu, tutuklu İsveç vatandaşı Ali Garawi ve Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in Türkçe bilmediklerini anımsatarak, “Ali’nin anksiyete sorunu var. Bir kez doktora çıkarıldı ancak doktor İngilizce bilmiyordu ve tercüman da yoktu” dedi.

Ne olmuştu?
İstanbul Büyükada’da dijital güvenlik konusunda deneyimlerini paylaşmak amacıyla bir otelde bir araya gelen 10 insan hakları savunucusu, 5 Temmuz’da bir polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.

10 hak savunucusu 17 Temmuz’da savcılığa sevk edilmiş, savcı “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” (TCK 220/6), “silahlı terör örgütüne üyelik” (314/2 ve 314/3) suçlamalarıyla tutuklanmalarını talep etmişti.

18 Temmuz günü mahkemeye çıkan hak savunucuları İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi) tutuklandı.

İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Nalan Erkem (Yurttaşlık Derneği), Nejat Taştan (Eşit Haklar İzleme Derneği), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi) ise yurtdışına çıkış yasağı ve haftada üç gün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

21 Temmuz’da savcı, dört hak savunucusunun serbest bırakılmasına itiraz etti ve haklarında yakalama kararı çıkartıldı. Evlerinden gözaltına alınan Üstün ve Erkem 23 Temmuz’da tutuklandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz