Değerli abonelerimiz

0
531

Gazeteniz Jıneps yeni yıla yenilenmiş web sitesi ile daha bir umutlu merhaba dedi. Arşiv yükleme ve düzenleme çalışmaları devam eden sitede, işleyiş sırasında önümüze çıkan sorunları gidererek ilerlemeye çalışıyoruz.

Site üzerinden yeni abonelik ve sanal pos ile ödeme yapabilecek, eski sayılara da ulaşabileceksiniz. Gazete web site aboneleri gazeteyi PDF olarak siteden okuyabilecek.

Bilindiği gibi farklı şehirlerde satış noktaları olmakla birlikte abone sistemi ile PTT üzerinden dağıtım yapıyoruz. PTT matbu yayınları gramaja bağlı olarak ekonomik tarife ile dağıtıyor, örneğin 16 sayfa gazetenin adedi 15.-krş. Yıllık abone ücretini en alt seviyede tutulabilmek için bu yöntemle gönderiyoruz.

Gazetemizin abonelerimize ulaşmasında sıklıkla sorun yaşıyoruz. Konuya dair bir açıklama yaparak abonelerimize bu sorunun tek nedeninin PTT olduğunu anlatmamız gerekiyor. Çünkü bazı itham edici geri dönüşler bizi son derece üzüyor. PTT’den dağıtımın nasıl yapıldığına dair aldığımız bilgi aşağıdadır.

Gazeteler Tuzla PTT’ye teslim edilmektedir. Abone sayısı ile gazete sayısı karşılaştırılarak hazırladığımız abone listenin her sayfasının teslim aşamasında PTT tarafından kaşelenmesi sağlanmaktadır. Kısaca postaya verilmeme gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

Abonelerimizden gelen “gazetem ulaşmadı” bilgisi ile PTT’ye dilekçe yazıyoruz. Diyelim Yalova’dan gelen bir şikâyet var. PTT merkeze şikâyeti iletiyoruz, merkez Yalova’ya gönderiyor. Yalova “bu posta bize gelmedi” diyebiliyor. İşte bu noktada abone “gazete gönderilmemiş” şüphesi yaşayabiliyor. Ancak açıkladığımız gibi, gazete kesinlikle PTT’ye teslim ediliyor ancak PTT elleçleme aşamalarının tümünü sorgulamadan işin kolayına kaçıp son dağıtım noktasını sorgulayınca bu olabiliyor. Biz geri dönüp Tuzla PTT kaşeli liste ile merkeze başvurup elleçleme noktalarını sorgulamasını talep ediyoruz. Elleçleme noktalarında gazete kaybolabiliyor; bu bir.

Dağıtım noktalarında -ki kimi yerlerde taşeron söz konusu- dağıtıcılar postaları yükleniyor ve dağıtıma çıkıyor. En fazla 50 kg. yük taşımaları gerekiyormuş ama kimi zaman daha fazlası söz konusu olabiliyormuş. Anlatılan böyle. Dağıtıcı kısa yoldan en ucuz gönderileri feda ediyor. Bizimki gibi yayınların çöplerde, boş arsalarda bulunduğu bilinen olaydır. Dağıtımcının yok etmesi ile gazete kaybolabiliyor; bu iki.

Dağıtıcı gazeteyi nokta adres teslimi yerine bina girişine atabiliyor, o noktada kayıp olabiliyor; bu üç.

Farklı yöntemlerle -kargo, taahhütlü vb.- gazeteyi göndermek maliyetleri arttırmaktadır.

Matbu yayınların şeffaf poşet içinde gönderilmesi PTT’nin isteğidir. Kapalı zarfta -içinin görülebilmesi için zarfın bir köşesi kesik- gönderim için girişimimiz olmuştu ancak PTT bunu reddetmiştir.

Bilginiz olması açısından şunu da belirtelim; gazete maliyetlerini karşılayabilecek abone sayısına sahip değiliz. Profesyonel çalışanı olmayan bir yayından söz ediyoruz. Gönüllülük esas, özveri ile yürüyen bir çalışma söz konusu, hiçbir maddi beklenti yok, aksine bir durum var. Kısaca dememiz o ki böyle bir çalışmayı yürütenlerin gazeteyi postalamama gibi bir davranışı olmaz, olamaz.

Kayıpları en aza indirmek için çaba gösteriyoruz. Bunun için bir avukat arkadaşımızdan da girişimde bulunmasını rica edeceğiz. Yanı sıra sorun giderici yöntemler geliştirmeliyiz. Önerilerinize de gereksinmemiz var.

-Gazeteyi PDF olarak okurum diyen abonelerimiz sitemizden tüm sayılara erişebilir. Bu demek değil ki gazete postaya verilmeyecek, bu işlem de devam edecek.

-İstanbul için; İKKD’de (İstanbul Kafkas Kültür Derneği, Bağlarbaşı) her zaman gazete oluyor, gazetesi posta yolu ile ulaşmayan, İKKD’ye uğrayan abonelerimiz oradan ücretsiz gazete alabilir.

-Diğer illerde abonelerimizden gelebilecek öneriler doğrultusunda farklı önlemler alabiliriz.

Gazetenin içeriğine dair eleştirileriniz, zenginliği arttırmak için gönüllü muhabirlikle katkılarınız değerlidir.

Saygılarımızla

*

İletişim:

*Serap Canbek: 0532 461 57 96

serap.jineps@gmail.com

 

*Yaşar Güven: 0533 315 20 59

yasarguven58@gmail.com