Newroz mesajı: “Bir an önce barış”

0
525

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) organize ettiği Newroz kutlamaları, Bakırköy Halk Pazarı’nda binlerce yurttaşın katılımıyla gerçekleştirildi.

Kutlama alanına kurulan sahneye “Newroz kutlu olsun” pankartı asılırken, sahnenin yanındaki üç barkovizyon ekranda ise Diyarbakır’da eş zamanlı gerçekleşen Newroz kutlamaları canlı olarak yayınlandı. Kutlamaya HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eş sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ve HDP Milletvekili Leyla Birlik, HDP İl Eş Başkanları Cengiz Çiçek, Esengül Demir, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, CHP İl Başkan Yardımcıları Murat Akbaş, Güner Kuş, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Halkevleri Genel Başkanı Nuri Günay, TKP Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP İstanbul Genel Başkanı Sema Barbaros, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, akademisyen Beyza Üstün, Barış Anneleri, Suruç Aileleri, Zindanlarla Dayanışma İnsiyatifi, Devrimci Parti, ile KESK, ESP, Kaldıraç, SYKP, Yeşil Sol Parti, SODAP, ÖDP, gibi kurum ve partilerin temsilcileri katıldı.

Newroz ateşi yakıldı

Açılış konuşmasının ardından sembolik Newroz ateşi yakıldı. Kurumların ortak metninin Türkçesini EMEP İstanbul Genel Başkanı Sema Barbaros okudu. Barbaros, “Newroz bir efsaneden ibaret değildir. Newroz halkların kendi geleceklerini, kendi elleriyle kurabileceklerine duydukları inançtır. Seçtiğimiz vekiller gözaltına alınsa da, gerçekleri öğrenmeyelim diye gazeteciler tutuklansa da itirazın, talebin ve eleştirinin sesini yükselteceğiz” dedi.

Cezaevinden mektup

Tutuklu bulunan HDP’li milletvekilleri ise Newroz Kutlaması’na ortak bir mektup yolladı. Mektupta, “Zalim krallar, sultanlar, diktatörler zamanın karanlığında göçüp giderken; geleceğin aydınlığına yürüyen halklardır. Bugün Kürt halkına karşı düşmanlıkla güç devşirdiğini sananlar bir halkın ölümü ve acısına alkış tutup, sevinç naraları atanlar bilmeli; tarih onları asla affetmeyecek ve gelecek hakkı tanımayacak” denildi. Kutlamada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise 2013 yılında Diyarbakır’da düzenlenen Newroz etkinliğinde barış sözü verdiklerini söyleyerek, barış için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Temelli, “Kendi iktidarını devam ettirmek isteyenler zulmü her yere yayıyorlar. Evlerimizin içine, sokaklarımıza, iş yerlerimize, tarlalarımıza o zulmü taşıyorlar. Bu zulümle abat olacaklarını sanıyorlar. Halk size ‘hayır’ diyecek, bunu durduracak. Nasıl 16 Nisan’da ‘hayır’ dediysek, şimdi de alanlarda sokaklarda meydanlarda faşizmi yıkacağız, bu gidişata dur diyeceğiz” dedi.

Newroz kutlaması müzik gruplarının şarkıları ve halaylar eşliğinde son buldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz