Madımak’ı Unutmayacağız

0
558

Madımak ateşi hesap sorulmadığı için yanmaya devam ediyor. Yananları da, yakanları da, aklayanları da unutmadık, unutturmayacağız.

Madımak ateşi hesap sorulmadığı için yanmaya devam ediyor. Yananları da, yakanları da, aklayanları da unutmadık, unutturmayacağız. İnsanların yakılarak öldürüldüğü Ortaçağ karanlığını bir kez daha yaşadığımız 2 Temmuz Sivas Katliamında 35 yürekli insanın, gözler önünde yakılmasının üzerinden 25 yıl geçti.

2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal şenlikleri için Sivas’a giden aydın ve sanatçıların konakladığı Madımak Oteli kalabalık bir grup saldırgan tarafından ateşe verildi. Pir Sultan Abdal’ı anmak isteyen, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu 35 yurttaş, konakladıkları Madımak Oteli’nde Türkiye’nin gözleri önünde diri diri yakıldı. Yaşananlarla ilgili dava ise 13 Mart 2012 tarihinde zaman aşımından düşürüldü. Katliamın yaşandığı otel ise hâlâ “Utanç Müzesi” yapılmadı.

2 Temmuz katliamı, bugün yaşadığımız gericilik, müfredatın dinselleştirilmesi, mezhep ayrılıkları ve etnik kökenler üzerinden yapılan ayrıştırma ve saflaştırma, kamusal ve toplumsal alanda karşı karşıya kaldığımız bağnazlığın geçmişten bugüne uzanan ipuçlarıdır. Üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen kindar ve kendinden olmayanı ötekileştiren karanlık düzen değişmemiştir. 25 yıl önce Sivas’ta ‘Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkacağız’ diyen zihniyet, laikliğe ve cumhuriyet değerlerine saldırmaya devam etmektedir.

35 can 35 yürekli insan 25 yıl önce yüreklerimizi yangın yerine çevirdi. Aydınlık geleceğimizin isimleri ve geleceğimiz olan, alev olup yanan yürekleri unutmadık unutmayacağız.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, yitirdiğimiz canlarımızı saygıyla anarken, Cumhuriyet değerlerinin demokrasi ile taçlandırılacağı, demokratik, laik, evrensel hukuk ilkeleri ve barış içerisinde bir yaşam için mücadeleye devam etme kararlılığımızı bir kez daha yineliyoruz.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi 45. Dönem Yönetim Kurulu