Şebzuko ve Juko cinayetlerinin emrini kim verdi?

0
446

Rusya Araştırma Komitesi Başkanı Alexander Bastrykin, 2010 yılında Karaçay-Çerkes’te gerçekleşen iki cinayet davasıyla ilgili ceza davalarının, araştırılmak üzere federal merkez ofisine devredilmesi talimatını verdi.

2010 yılında Karaçay-Çerkes Cumhurbaşkanı Danışmanı Fral Şebzuko ve Çerkes aktivist Aslan Juko iki ay arayla öldürülmüştü.

Kommersant gazetesinin haberine göre davaların “çok daha kapsamlı ve objektif” bir soruşturma için Rusya Araştırma Komitesi’ne devredilmesi şarttı.

Rusya Araştırma Konseyi’ne bağlı Karaçay-Çerkes Araştırma Departmanı, 14 Mart 2010 tarihinde arabasında öldürülen Aslan Juko ile ilgili davayı Ağustos 2018’de yeniden başlattı.
Cinayetten yaklaşık bir yıl sonra Rasul Adzhiev bir kıskançlık nedeniyle Juko’yu öldürdüğünü itiraf etmiş ve tutuklanmıştı. Soruşturmalar sırasında defalarca suçunu kabul etmiş ancak Mart 2012’de Şehir Mahkemesi tarafından suçsuz bulunarak serbest bırakılmıştı. Bir ay önce tekrar ifadesine başvurulan Adzhiev, cinayet azmettiricisinin senatör Rauf Araşuko olduğunu ve bu görüşmeye Araşuko’nun akrabası Ruslan Agoyev’in aracılık ettiğini açıkladı.

Juko’nun öldürülmesinden iki ay önce Cumhurbaşkanı Danışmanı Fral Şebzuko öldürülmüştü. Cinayet şüphelisi Rustam Kopsergenov ise Araşukov’un Şebzuko’yu dövmek için adamlar kiraladığını ancak kiralanan şahısların ölçüyü kaçırarak Şebzuko’yu öldürdüklerini söylemişti.

Davalıların beyanına göre senatör, Şebzuko’nun “dövülüp korkutulması” için 500 bin ruble, Aslan Juko’nun öldürülmesi için ise bir milyon ruble tahsis etmişti.

Şebzuko ve Juko’nun yakınları, Eylül ayında Karaçay-Çerkes Araştırma Departmanı binası önünde gösteri yaparak senatör hakkında dava açılması talebinde bulunmuştu. Maktul yakınları ayrıca Alexander Bastryskin, FSB Başkanı Alexander Bortnikov, Rusya Başsavcısı Yury Chaika ve Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matvienko’ya dilekçe yollamıştı.
(en.crimerussia.com)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz