KAFFED’in Adigey görüşmeleri

0
722

Kültürel işbirliği

KAFFED heyeti, Adigey Kültür Bakanı Avutle Yure (Аутлев Юрий) ve Adigey Devlet Üniversitesi Rektörü Hunoho Raşit (Хунагов Рашид) ile bir araya geldi.
Kültür Bakanı Avutle Yure ile diaspora ve anavatan arasındaki sosyal ve kültürel işbirliğinin artırılması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Karşılıklı çocuk ve gençlik kamplarının ulaştığı başarıdan duyulan memnuniyet dile getirilerek bu kampların devam etmesi için birlikte çalışılmasına karar verildi.
Kültür Bakanı Yuri Şumafoviç, Türkiye’deki Adige kökenli sanatçılarla da temas kurulması için çaba sarf edilmesini istedi. Görüşmeye Kültür Bakan Yardımcısı Şıvopçığ Aminat da katıldı.

Maykop’taki temasların son gününde Adigey Devlet Üniversitesi Rektörü Hunoho Raşit ile de bir araya gelen KAFFED heyeti, üniversitede okuyan öğrencilerin sorunlarını aktararak çözüm önerilerini sundu. Rektör Hunoho Raşit, sorunların büyük kısmının dil ve adaptasyon temelli olduğunun farkında olduklarını, çözümüne ilişkin ellerinden gelen desteği vermeye devam edeceklerini ifade etti.
Görüşmede öğrenci sayısı ve niteliğinin artırılması konusu da gündeme geldi. Bu konuda karşılıklı görüş birliği sağlandı.

***

Öğrencilerle buluşma

Adigey’de temaslarda bulunan Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) heyeti, Türkiye’den okumaya giden üniversite öğrencileri ile buluştu.
Adige Xase’de yapılan toplantıya, Maykop’un yanı sıra başka şehirlerde lisans ve yüksek lisans öğrenimlerini yapmakta olan tüm öğrenciler davet edildi.
Toplantıda daha çok öğrencilerin izlenimleri, yaşadıkları sıkıntılar, beklentileri ve yaşadıkları sorunlara ilişkin kendi çözüm önerileri not alındı. Tek tek söz alan öğrenciler, açık bir dille duygu ve düşüncelerini paylaştı.
Öğrencilere kendi aralarında istişare ederek “öğrenci temsilcisi” seçmelerinin uygun olacağı ifade edildi.

KAFFED heyeti ile öğrenciler Maykop’ta açılan TIJ İlkay Dönüş Yolu Misafirhanesi’nde daha sonra ikinci bir buluşma gerçekleştirdi.
Bu toplantıya katılan öğrenciler seçtikleri öğrenci temsilcileri aracılığıyla bundan böyle KAFFED ile daha sık temas kuracaklarını dile getirdiler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz