Etnolog İnga Şamba, Abhazların beslenme alışkanlıklarını Apsnypress muhabirine anlattı. Şamba, eski zamanlarda Abhaz yemeklerinin mevsimlere göre değiştiğini; bahar ve yaz aylarında ekşi süt ve sebze, sonbaharda et ürünleri, kışın ise kurutulmuş et tüketildiğini söylüyor.
Tüm ailenin yemek masasında bir araya geldiğini belirten Şamba, “Kahvaltıda yetişkinler bir kadeh votkanın yanında meyve kurusu yerlerdi. Gündelik işler bitirildikten sonra ikinci bir kahvaltı yapılırdı. Mısır unu kaynatılır ve ekşi sütten yapılmış ürünlerle beslenirlerdi. Öğle yemeklerinde de mısır unlu ürünler tüketilir ve bir bardak kırmızı şarap içilirdi. Akşam yemeği de kahvaltı ve öğle yemeğine benzerdi” diyor.
Abhazların fasulye çorbasının meşhur olduğunu söyleyen Şamba, taze ısırgan otunun çok kullanıldığını ve ısırgan otunun kanı temizlediğine inandıklarını belirtiyor. Etli çorba sadece hastalar için pişirilirmiş ve bu çorbaya da fasulye katılırmış.
Şamba, bahar aylarında büyükbaş hayvan kesilmediğini, sonbaharda kesilerek kış için kurutulduğunu söylüyor. Kestanenin Abhazlar için değerli olduğunu belirten Şamba, eski zamanlardaki geleneksel yemek tariflerinin artık unutulduğunun altını çiziyor. Şimdilerde peynir yapımında pepsin gibi kimyasallar kullanılıyormuş. (apsnypress.info)
Çeviri: Serap Canbek