İlk kadın cumhurbaşkanı

0
497

Salome Zurabişvili, Gürcistan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 59,54 oy alarak ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı oldu.

Gürcistan’da yürürlüğe girmesi beklenen yeni anayasayla, cumhurbaşkanlığı görevi büyük ölçüde sembolik hale gelecek.

İkinci turda sonuçlanan seçim, ülkede cumhurbaşkanının halk oyuyla seçildiği son seçim oldu. Ülke, muhalefetin protestolarına rağmen, geçen yıl geçirilen yeni anayasayla parlamenter sisteme geçecek.

Gürcistan’ın yeni Cumhurbaşkanının programında ülkenin NATO ve AB’ye üye olması ve Güney Osetya ile Abhazya’nın barış yoluyla yeniden birleşmesi yer alıyor.

Salome Zurabişvili’yi kutlayan Fransa Cumhurbaşkanı Immanuel Macron kendisine desteğinin tam olduğunu ifade etti. Fakat iki büyük komşu ülke olan Türkiye ve Rusya’yla ilişkilerde dakik pozisyon ortaya koymadan Cumhurbaşkanı Zurabişvili’nin herhangi bir dış sorunu çözmesi imkan dahilinde gözükmüyor.

Salome Zurabişvili

18 Mart 1952 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te dünyaya geldi.

Fransa ve ABD’de eğitim alan Zurabişvili, 1997 yılından bu yana farklı nülkelerde Fransa’nın diplomatik temsilciliklerinde çeşitli görevlerde bulundu. Zurabişvili 2003-2004 yıllarında Fransa’nın Tiflis Büyükelçisi olarak çalıştı.

Zurabişvili, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin kabinesinde 2004-2005 yıllarında Dışişleri Bakanı olarak da görev yaptı.

Saakaşvili’nin kabinesinden ayrılan Zurabişvili, 2006’da “Gürcistan’ın Yolu” partisini kurdu. Milletvekili olan Zurabişvili, aday olabilmek için Fransız vatandaşlığından çıkma başvurusunda bulunmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz