Konya “Dil Çalıştayı”

0
666

Konya’nın Natırbiy hable (İhsaniye) köyünde merkezi bulunan Adige Bze Xase, 14 Mart Adige Dil Günü kapsamında bir çalıştay düzenledi. Türkiye başta olmak üzere Kafkasya, Suriye, Ürdün, İsrail, ABD, Kanada, Almanya, Hollanda ve Birleşik Arap Emirliği’nden katılımların olduğu etkinlikte Adigecenin yaşatılması, fen ve matematik bilimlerinde yaygın kullanımları değerlendirildi.
Çalıştayın sonuç bildirgesinde belirtildiğine göre ‘Toplantıda komisyonun coğrafi terimler, matematik terimleri, fen bilimleri terimleri, televizyon terimleri, dili hiç bilmeyenler için dil öğretim programı, dil bilenler için okuma yazma programı, ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıflar için matematik öğretim programı, dilbilgisi, film seslendirme, çocuk filmi üretme faaliyetleri yapacakları, komisyonun dijital ortamda belli günlerde toplantı yapacağı, yaz tatilinde ise Türkiye’nin önceden belirlenen bir ilinde toplanacağı’ belirtildi.
Çalıştayda, komisyonun ilk faaliyeti olarak belirtilen konularla ilgili 1500 adet terim 3 dilde dağıtıldı. Bu terimlerin anavatandaki dil enstitüleriyle de işbirliği yapılarak Adıǵabze karşılıklarının bulunmasına karar verildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz