Абазаа Рбжьы – Abazaların Sesi – Temmuz 2019

0
1174

Fındıcak Abhaz Derneği

Tokat’ta yaşayan Abazalar ve Abhaz Dernekleri Federasyonu (ABHAZFED) yönetiminin girişimleri ile kurulan ve daha önce aldıkları yönetim kurulu kararı ile ABHAZFED’e bağlanan Fındıcak Abhaz Derneği binasının açılışı yapıldı.

Yönetim Kurulu
Başkan Behlül Der Bıc, Mustafa Demir Psuna, Kadir Der Bıç, Yunus Emre Ar Çuraxan, Betül Tekin Karabaş

Fındıcak Abhaz Derneği
Çerkes Fındıcak Köyü, Erbaa / Tokat

Karaelmas Abhaz Kültür Derneği kuruldu

Çaycuma, Bartın ve çevre bölgelerinde yaşayan Abazalar ve ABHAZFED STK’lardan ve Teşkilâtlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Peçliya’nın girişimleri ile kurulan Karaelmas Abhaz Derneği’nin faaliyetlerini sürdüreceği binası hizmete açıldı.
Bir süredir binanın hazırlığı ile uğraşan Başkan Aydın Vardaniya, ‘Toplumumuza hizmet verebilmek adına bir an evvel faaliyete geçirmek istediğimiz derneğimiz artık hazır’ dedi.

Yönetim Kurulu
Aydın Vardan Vardaniya, Mutlu Arslan Ankuab, Serhat Aralan Ankuap, Yalçın Arslan Ankuab -Çiler Girgin Başoğlu Vardaniya, Cenk Karakuş Vardaniya, Gülsen Geldi Bagapş

Karaelmas Abhaz Derneği
Çay Mahallesi, Esengil Caddesi Belediye İş Hanı, Kat 2, No: 208 Çaycuma / Zonguldak

Kocaeli Abhaz Derneği, genel kurul yaptı 

Kocaeli Abhaz Derneği’nin 3. Olağan Genel Kurulu’nda yeni yönetim belirlendi.

Yönetim Kurulu
Hasan Konca, Sefer Altınışık, Cavit Eroğlu, Mustafa Tırpan, Elif Kerse, Zeynep Selçuk, Fevzi Alkap

 

Ayüzba’nın günlük notları kitaplaşacak

Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti eski temsilcisi Vladimir Ayüzba, Dünya Abaza Kongresi (DAK) Bilgilendirme Portalı’na verdiği röportajda Türkiye’de kendisini bir an bile yalnız hissetmediğini söyledi. 1994 – 2014 yılları arasında temsilcilik görevi yapan Ayüzba, Türkiye’de geçirdiği sürede tuttuğu günlük notlarını kitap halinde yayınlayacağını da sözlerine ekledi.

Orpheus şarkı yarışması

Abhazya Cumhuriyeti’nin Oçamçira şehri bölgesinde yapılan ve Dünya Abaza Kongresi’nin (DAK) desteklediği, birkaç etaptan oluşan “Orpheus“ şarkı yarışması 20 Haziran’da sonuçlandı.
Yarışmada 12 yaşındaki Viktoria Mikaa büyük ödülü kazanırken, birincilik ödülü ise Saida Azizova’nın oldu.GSM şirketi “Aquafon”un sponsor olduğu yarışma sonunda izleyicilere hitap eden DAK Kadın Kolları Başkanı Geta Ardzınba, organizatörleri ve Oçamçiralıları kutlayarak, “Bu yarışmaya katılanların anneleri ile ilgili çok düşündüm. Evladının sahneye çıkarak şarkısını söylediği anı görmek gerçekten derinden etkileyici. Bu güzel evlatlar için size teşekkür ediyorum. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürler” dedi. (abaza.org)

Genç yönetmenin filmi İngiltere’de

Abhaz yönetmen Atana Agrba’nın “Baça” adlı kısa metrajlı filmi, İngiliz Film Festivali Lift-Off Global Network’ün programına dahil edildi.
Genç yönetmen Agrba, Rusya S.A. Gerasimov Devlet Sinematografi Enstitüsü beşinci sınıf öğrencisi. Agrba, “Senaryo için bir hikâye yazdım, ancak o zamanlar gerek içsel, gerekse teknik kaynaklara sahip değildim, zaten yeterli bilgiyi de henüz edinmemiştim. Bir kenara koydum ve unuttum. Fakat üç yıl aradan sonra tesadüfen senaryoya rastladım, hikâyeyi yeniden yazmaya ve bir şans vermeye karar verdim” dedi.

“Anadilimi Öğreniyorum”

 

Tufanbeyli Abaza Kültür Derneği, Abhaz Dernekleri Federasyonu, Abhazya Cumhuriyeti Geri Dönüş Bakanlığı, DAK ve Alaşara Derneği işbirliği ile oluşturulan dil kursu, 24 Haziran 2019 tarihinde Abazaştalı dil öğretmeni Zaur Lii önderliğinde başladı.

Kuzuluk gençlerinin Abhazya gezisi

Akyazı’ya bağlı Kuzuluk Mahallesi’nin Abaza gençlerinden oluşan 21 kişilik grup, 14-22 Haziran tarihleri arasında Abhazya’ya giderek âdeta bir çıkarma yaptılar.
Kuzuluk Mahallesi’nden Abhazya’ya giden kafile, başkent Sohum’da konakladı ve on günlük gezi sırasında Afon, Pitsunda, Oçamçıra ve Gagra gibi Abhazya’nın gezilmesi gereken şehirlerini görmenin mutluluğunu yaşadı.

Kafilede kimler vardı?
Figen-Elif ve Onur Yar kardeşler (Aşhara) Levent Geç (Geçipa) ve eşi Asude Geç (Barkan) Nilgün, Tarık ve Nuray Bağlan kardeşler (Akabba) Halim ve Talih Üzmez (Arapipa) Abaş Uğur, Alper Yar (Aşhara) Eşi Berna ve iki çocuğu, Ersin Ay ve kızı Esila Ay, Yakup Menekşe (Lacipa) ve Gönül Menekşe (Lacipha).

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz