Şili’de devlet şiddeti

0
566

Şili’de sokak gösterileri sırasında polis tarafından gözaltına alınan Daniele Carrasco adlı kadın sokak sanatçısının cansız bedeni Santiago’da bir parkın parmaklıklarına asılı olarak bulunmuştu. teleSur’un haberine göre bedeninde tecavüz ve işkence bulgularına rastlanmış, ancak Şilili Feminist Avukatlar adlı bir hesaptan yapılan açıklamada bu iddialar doğrulanmamış ve intihar olabileceği, kendisinin bir intihar mektubu bıraktığı, durum netleşince yeni bir açıklama yapılacağı belirtilmişti.

Diğer taraftan, başkent Santiago’da evinde ölü bulunan Albertina Martinez Burgos adlı kadın gazetecinin bedeninde şiddet izlerine rastlandı. El Universal’in haberine göre Burgos beş haftadan beri devam eden sokak protestolarını, özellikle de Santiago İtalya Meydanı’ndaki eylemleri takip ediyordu. La Jornado’nun haberinde ise Şili askeri polisinin protestoculara yönelik saldırılarını kayıt altına aldığı belirtilmekte. Savcılık açıklamasında Burgos’un çektiği fotoğrafların da çalındığı söyleniyor.

Şili’de ekim başında metro zammına karşı öğrencilerin başlattığı protestolara polisin şiddetle karşılık vermesi halkın tepkisine neden olmuş, ülke geneline yayılarak hükümet karşıtı protestolara dönüşmüştü.


Gösteriler sırasında 23 kişi hayatını kaybetmiş, 1218 kişi yaralanmış, 9203 kişi gözaltına alınmıştı. Yaralananlardan en az 230’u polisin kullandığı plastik mermilerin yüzlerine isabet etmesi sonucu görme yetisini kaybetmişti. Şili Üniversitesi ve Salvador Göz Hastanesi’nin plastik mermilerin sadece yüzde 20’sinin kauçuk olduğu, kalanının silika, baryum sülfat, kurşun gibi zararlı maddelerden oluştuğuna dair araştırmasının yayımlanmasından sonra Emniyet Genel Müdürü Rozas, twitter hesabından açıklama yaparak imalatçısından izahat istediğini, Şili’nin içinden ve dışından bağımsız araştırmaları incelemeye aldırdığını duyurdu. Rozas bir yargıya varana dek plastik mermi atan havalı silahların sadece anlık ölüm tehlikesinin olduğu durumlarda kendini korumak amaçlı olağanüstü bir önlem olarak kullanılabileceğini belirtti.

Şili Kızılhaç Başkanı Patricio Acosta, son üç haftada bir gözünü kaybedenlerin sayısının son 20 yıldakilerin toplamından daha fazla olduğuna dikkat çekmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz