“Haklarımız rafta bekletiliyor”

0
843

Sultanbeyli Yavuz Selim Mahallesi’nde bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cemevi’ne 18 Ocak gecesi gelen kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, tuvalet camlarını kırarak içeri girdikten sonra yerlere ve camlara provokasyon amaçlı yazılar yazdı. Daha sonra Cemevi’nde bulunan bağış kutusundaki yaklaşık 300 lirayı alarak kayıplara karıştı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sultanbeyli Cemevi’ne yapılan saldırı sonrasında Aleviler tepki göstermeye ve seslerni duyurmaya çalıştı.

PSAKD İstanbul şubeleri, eşit yurttaşlık talebiyle Kadıköy Süreyya Operası önünde buluşarak basın açıklaması yaptı. PSAKD ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Merkez yöneticilerinin de katıldığı açıklamada, “İnanç yerlerimize kimse karar veremez. İnancımızı yok sayanlar Aleviliği ağızlarına almasınlar” denildi.

İstanbul’da PSAKD İstanbul Şubeleri çağrısı ile Kadıköy Süreyya Operası önünde bir buluşma düzenledi ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Burada konuşan PSAKD İstanbul Sultanbeyli Cemevi Başkanı Erdal Aksoy, “Sessiz kaldığımız her an saldırılar artıyor, bizi susturmaya çalışıyorlar” dedi.

“Ötekileştirmeyi, ayrımcılığı kabul etmemek için buradayız”

PSAKD Sultanbeyli Cemevi Başkanı Erdal Aksoy konuşmasına, “Eşit Yurttaşlık talebimiz, geleceksizleştirilen gençliğin yanında, sanatçıların sanatlarından dolayı başlattıkları açlık grevlerine yönelik baskılara karşı ses olmayı, ötekileştirmeyi, ayrımcılığı, yok saymayı kabul etmemeyi ve buna karşı mücadele etmeyi içerir. Onun için buradayız” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine getirilen cemevleri önergesinin AKP-MHP oyları ile reddedilmesine tepki gösteren Aksoy, konuşmasına şöyle devam etti:
“İBB Meclisi’nde gündeme getirilen önerge oy çoğunluğu ile reddedildi. Cemevlerinin ibadethane olup olmadığı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından araştırılsın, sorulsun istendi. Sonrasında Sultanbeyli Cemevine saldırı gerçekleşmiştir. AKP ve MHP bizi yok sayan inkarcı duruşlarında tutarlılık göstermiştir. Bizler buna benzer durumlara tanıklık etmiş inancın insanlarıyız.”

İBB Meclisi’nde alınan karardan sonra görüş beyan eden AKP ve MHP’li Meclis üyelerine hitaben konuşan Aksoy “Nerenin inanç yerimiz olacağına hiç kimse karar veremez. Bu karar kimsenin haddi değildir. Hele hele inancımızı yok sayanlar asla bir daha ağızlarına Aleviliğe dair bir şey almasınlar. Bu bize saldırmanın ayrı bir ifadesidir. Bunu yapanları kınıyor ve protesto ediyoruz” dedi.

“Evlerimiz işaretleniyor, ibadethanelerimiz saldırıya uğruyor”

Son zamanlarda Alevilerin evlerinin işaretlenmesi ve cemevlerine yönelik artan saldırıları da hatırlatan Aksoy, “Evlerimiz işaretleniyor çünkü haklarımız yok ya da raflarda bekliyor, cemevlerimiz saldırıya uğruyor çünkü haklarımız yok ya da rafta bekletiliyor, Okullarda çocuklarımıza zorunlu din dersi eğitimi veriliyor çünkü haklarımız yok ya da rafta bekletiliyor. Her gün katlediliyoruz, katliamın sorumluları yargılanmıyor çünkü haklarımız yok” ifadelerini kullandı. (pirha)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz