Kazanılmış haklara darbe

0
606

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Federasyonu Anayasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin düzenlenecek referandum için gereken kararnameyi imzaladı.
Kremlin’den yayımlanan kararnameye göre, referandumda yeni anayasa değişikliği taslak metni yüzde 50’nin üzerinde kabul oyu alırsa yürürlüğe girecek.
Anayasa değişikliğine ilişkin yasa tasarısı; Rusya’nın kurucu milletleri statüsünde, federal bölgelerin konumunda, bakanlar kurulunun üyeleri ve devlet yetkililerinin statüsünde, parlamentonun yetkisinde ve Rus dilinin kullanımında değişiklikler olacak. Tasarının kabul edilmesiyle devlet başkanı Putin’e yeniden devlet başkanı olarak seçilme yolu açılıyor.
Putin, geçmişteki iki dönem görev süresini sıfırlayan tasarıyla anayasa gereği üçüncü dönem yasağına rağmen yeniden devlet başkanı adayı olabilecek. 2024’teki seçimde aday olmasına imkân sağlayan tasarı sayesinde Putin’in 2036’ya kadar devlet başkanı olarak kalması mümkün olabilecek.
Halkın, tasarıyı “Putin’in görev süresini uzatma” olarak gördüğü ve sonucun da olumlu olacağı tahmin ediliyor. Bunun anlamı açık: Rusya’nın gelecek 15 yılı “üst aklın” kurgusuna uygun biçimde “tek adam” idaresi altında geçecek.

Primus inter pares
Rusya Federasyonu içerisindeki Rus olmayan halkların haklarının yok edilme süreci olarak tanımlanan yeni anayasa değişikliği taslağında, Ruslara “devlet kurucu halk” statüsü veriliyor. Yani Rus halkının ‘primus inter pares’ (eşitler arasında birinci) olduğu vurgulanıyor. Ruslar, diğer halkların ortak hukukuna dahil olmakla birlikte, dillerinin devlet dili olması hasebiyle bu ittifakın üstün ve egemen idarecisi haline geliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz