Yemek de lazım

0
2099

Hepimiz kötü kurgulanmış garip bir bilimkurgu filmin içine düştük aniden. Bilsek ki geçecek, bir zaman sonra normal yaşantımıza döneceğiz; sabretmek kolay olacak. Akıl sağlığımı korumak için yazıyorum ben bol bol. Müzik dinliyorum, umutlu filmler izliyorum. Gül arayıp kitap veya yemekle ilgili bir liste isteyince üzerine uzun uzun düşündüm haddim mi benim diye. Sonra aklıma gelen küçük basit yemek tarifleri ve tüyolar verebilirim, belki faydam dokunur diye düşündüm, kusur olursa affola…
Arkadaşlarım hep bu ara beni arayıp kolay bir şeyler söyle diyor, o yüzden kolay ve el oyalamayacak birkaç şey yazacağım:

* Öncelikle pancar çok faydalı diye duyulduğundan beri bulmak zor oluyor ama çok kolay ve lezzetli bir salata olduğu için yazmak istedim. Pancarları çok güzel yıkayıp zeytinyağı, tuz, karabiber dökerek önce pişirme kâğıdı, sonra da alüminyum folyo ile sarıp fırına verin. 190 derecede 20 dk kadar kalsın. Bıçak soktuğunuzda rahatça giriyorsa olmuş demektir. Fırından çıkıp, azıcık ılınınca kabuklarını soyun; bu aşamada eldiven kullanmak iyi bir fikir olabilir boyadığı için. Pişen pancarları dilimleyip biraz balzamik sirke veya nar ekşisi, tuz, karabiber, zeytinyağı ve tulum peyniri ile salata yapın. Çok ama çok sevilen bir salata oluyor.

* Lahanayı kapuska yapacak gibi dilimleyin ve zeytinyağlıyla kavurun. Yumuşamaya başlayınca içine zerdeçal, tuz, karabiber ekleyip bir miktar da yıkanmış yeşil mercimek koyun. Üçte biri kadar su ekleyip kapaklı olarak pişirin. Hem kolay hem çok lezzetli oluyor.

* Bir karıştırma kabına Köstebek Kolektif’in kavrulmuş mısır unundan 10 kaşık, 1 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz, 1 bardak süt ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyup iyice çırpın. Kıvam kek kıvamı gibi olmalı, sütü artırıp azaltabilirsiniz. Karışımı zeytinyağı döktüğümüz tavaya koyup altı iyice pişince tersyüz ederek pişiriyoruz. İnanılmaz lezzetli ve kolay mısır ekmeğiniz hazır.

* Kerevizleri daire şeklinde doğrayıp tavada az zeytinyağında hafif kızartın. Bir tencereye kızarmış kerevizleri dizip, üzerine piyazlık soğan, biraz havuç ekleyip bir portakalın suyunu ekleyip pişirin. Tahmin etmediğiniz bir lezzet verecek zeytinyağlı kerevize.

* Karnabaharı buharda haşlayın. Bir karıştırma kabına tuz, karabiber, zerdeçal, kimyon ve zeytinyağı koyup çırpın, haşlanmış karnabahar çiçeklerini içine atın, tavada kıymayı soğanla kavurup biraz salça ekleyin. Fırın kabına önce karnabaharları, sonra kıymalı sosu koyup üzerini kapatacak kadar süt döküp fırına verin. Karnabahar sevmeyen pek çok çocuğa yedirmişliğim var bu tarifi.

* Çiğ karnabaharı rondodan geçirin. Taze soğan, kimyon, tuz, karabiber ve bildiğimiz kısır içine koyduğunuz ne varsa koyun. Nar ekşisi ekleyin. Yiyenler bulgur olmadığını anlayamayacak.

Hepinize afiyet olsun…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz