Dünya genelinde kadına yönelik şiddet arttı

0
885

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip koronavirüs (COVID-19) karantinası altında bazı ülkelerde artan kadına şiddetin önlenmesi çağrısı yaptı.
Son birkaç haftada karantina yüzünden bazı ülkelerde şiddete maruz kalan ve yardım isteyen kadınların sayısının iki katına çıktığını kaydeden Guterres, hükümetlere bu süreçte kadına yönelik şiddetin önlenmesi çağrısında bulundu.
Şiddete maruz kalan kadınların sığınabilecekleri barınakların açık kalması gerektiğini belirten Guterres, şiddet yanlısı istismarcıların ise cezalandırılması için yargı sistemlerinin çalışması gerektiğini vurguladı.
Guterres açıklamasında, “Maalesef çok sayıda genç kız ve kadın normalde en iyi korunmaları gereken yerde, evlerinde şiddete maruz kalıyor. İşte bu nedenle tüm dünyaya yeniden evde ve hanelerde barış çağrısında bulunuyorum. Son haftalarda sosyal ve ekonomik baskının artmasıyla birlikte korku da yerleşti. Dünya aile içi şiddetin korkunç bir hızla artışına tanıklık etti. Tüm hükümetleri kadınlara şiddete karşı tüm tedbirleri almaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.
BM verilerine göre ise son birkaç haftada ABD, Hindistan, Güney Afrika, Fransa, Türkiye ve Avustralya’da aile içi ve kadına şiddet vakaları hızla arttı.

Türkiye’deki durum
‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun destek hatlarına gelen çağrılar doğrultusunda yayınladığı raporlar, Türkiye’deki durumu özetliyor.
Platformun kadın cinayetlerine yönelik yayınladığı Mart ayı verilerine göre Mart ayı içinde 29 kadın cinayeti işlendi ve 9 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu.
Bu cinayetlerin 20’si, evden çıkmama çağrılarının yapıldığı 11 Mart tarihinden, 31 Mart’a kadar olan 20 günlük süre içinde gerçekleşti.
İşlenen kadın cinayetlerinin 18’i öldürülen kadınların evlerinde gerçekleşti. Bunun yanı sıra tespit edilen bilgilere göre bu kadınlardan 9’u evli oldukları erkek, 5’i birlikte oldukları erkek, 4’ü tanıdık/akraba, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 2’si oğlu, 1’i babası, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 1’i ise kardeşi tarafından öldürüldü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz